Met de komst van Pasen afgelopen weekend is het startsein gegeven voor een heel aantal rare dagen voor de boeg. Raar in de zin van, zijn mensen nu vrij of niet? Denk aan Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. Goede vrijdag is altijd de kickoff van deze incourante dagen en laat elk jaar weer zijn sporen na. Wastewatchers laat zien hoe deze dagen de mate van voedselverspilling beïnvloedt. 

Veel mensen zijn vrij met Goede Vrijdag, terwijl veel bedrijfsrestaurants gewoon open zijn. Zoals in grafiek 1 te zien is was het geregistreerde bezoekersaantal voor afgelopen vrijdag laag.

Duidelijk is te zien dat het bezoekersaantal op de vrijdag tijdens Goede Vrijdag een stuk lager ligt dan gemiddeld. Dit verschil is maar liefst 54%. Zet alvast in de agenda voor volgend jaar, dat je op deze dag maar liefst 50% minder bezoekers mag verwachten. Leuk, die Goede Vrijdag.

De algehele verspilling, geregistreerd in de Wastewatchers database, wordt hierdoor direct beïnvloed. De totale verspilling piekte naar 15+%. Tegenover een gemiddelde van 8% op een normale vrijdag. 

Grafiek 1: het gemiddelde aantal bezoekers week 13 (3725 bezoekers op vrijdag) & Grafiek 2: bezoekersaantallen per werkdag vorige maand (6873)

Online tool Wastewatchers

Geïnteresseerd om wekelijks inzicht en kennis te ontvangen over voedselverspilling voor jouw locatie? Bekijk de dienst die de Wastewatchers aanbieden in de vorm van onze online tool.