De maanden mei en juni staan weer voor de deur. Voor de mensen die van feestjes houden de perfecte tijd van het jaar, want er staan genoeg feestjes de agenda. Voor mensen die van ritme en vastigheid houden, worden de maanden mei en juni weer een crime, vanwege alle halve werkweken die de maand telt.

Koningsdag (april), Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. De hele rataplan staat weer voor de deur en er zitten dit jaar veel dagen bij die de werkweek met minstens één dag verkorten. Koningsdag valt op een vrijdag, Bevrijdingsdag op zaterdag, Hemelvaart op een donderdag en Pinksteren, traditiegetrouw, op maandag.

Als ondernemer staan er daarom weer enkele maanden met onzekerheid op stapel, want hoeveel mensen zullen er op de donderdag voor Koningsdag in mijn bedrijfsrestaurant zijn? Zal ik minder bezoekers hebben op 5 mei? En hoe druk gaat de vrijdag na Hemelvaartsdag worden?

In dit artikel kijk ik vast vooruit op één van de drie cruciale feestdagen, namelijk Koningsdag. Wat gebeurde er vorig jaar? En welke trend mag en kan je als (bedrijfs)restaurant aanhouden?

Doe er je voordeel mee!

Voedselverspilling en Koningsdag

You love it or hate it: Koningsdag! Voorheen natuurlijk Koninginnedag. Voor veel mensen het teken om sierlijk uitgedost de straten op te gaan, te feesten tot diep in de nacht of om rommelmarkten af te struinen naar goede koopjes. Andere mensen zoeken juist de rust op, ver weg van alle gekte.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Koningsdag valt traditiegetrouw op de 27ste april. Dit betekent dat de dag van de week waarop het feest is per jaar wisselt. Vorig jaar viel Koningsdag op de donderdag, waardoor veel mensen de vrijdag na Koningsdag vrij namen. Dit is duidelijk te zien in het verspillingspercentage van vorig jaar, want de verspilling steeg, omdat er gemiddeld aanzienlijk minder bezoekers naar bedrijfsrestaurants kwamen. De algehele geregistreerde verspilling piekte op de vrijdag naar 15% in de Wastewatchers database.

Grafiek 1: verspilling per dag in de week van Koningsdag vorig jaar. 

Wat is onze verwachting voor dit jaar?

Dit jaar valt Koningsdag op een vrijdag, wat betekent dat relatief minder mensen een lang weekend vrij gaan nemen. Alleen valt dit jaar de meivakantie direct na Koningsdag, waardoor wellicht mensen alsnog vrij nemen op de donderdag voor Koningsdag.

Onze verwachting is dat de bezoekersaantallen op de donderdag lager zullen uitvallen dan gemiddeld. Hierdoor zal de afzet lager zijn dan gemiddeld en de kans op verspilling stijgen. Speel hier slim op in door bijvoorbeeld je aanbod te verlagen of een flexibel aanbod te presenteren.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn