Hoi, mijn naam is Sophie en ik ben bijna afgestudeerd als trendwatcher en conceptontwikkelaar. Op dit moment schrijf ik mijn scriptie voor Wastewatchers en daarnaast houd ik jullie ook graag op de hoogte van verschillende ontwikkelingen die mij zijn opgevallen.
Sophie Veenstra
Afstudeerder trendwatching en conceptontwikkeling

Nieuwe app tegen voedselverspilling

Om te beginnen wil ik jullie vertellen over de app Too Good To Go. Deze app is eerder in 2018 al gelanceerd in Amsterdam, maar is sinds kort ook beschikbaar in Utrecht. Via de app kun je heel gemakkelijk zien bij welke winkels, horecazaken en supermarkten er eten over is. Vervolgens kun je bij een winkel naar keuze een ‘Magic Box’ kopen. Wat er in zit is een verrassing, maar je koopt de box dan ook met 70% korting. Zo koop jij tegen een leuke prijs heerlijk eten en help je tegelijkertijd het terugdringen van overschotten. Onze eigen Thomas Luttikhold is ook blij met de komst van de app: “Alles wat het terugdringen van voedselverspilling helpt, is winst.” Wel is hij van mening dat het geen structurele oplossing biedt voor het probleem van voedselverspilling, maar het begin is er.

Sterke groei vleesvervangers

Is het je al eens opgevallen dat de ecologische schappen in de supermarkt steeds groter worden? De consument laat zich steeds meer leiden om voedingskeuzes te maken, door ecologische- en gezondheidsgerelateerde motieven. Door nare berichten uit de vleessector over mishandeling van de dieren en fraude ontstaat er een verschuiving. Door deze verschuiving krijgen naar plantaardige eiwitten ontstaan er niet alleen kansen voor de groente- en vissector, maar met name voor de industrie van vleesvervangers. Hun aandeel is de afgelopen vijf jaar gegroeid met 12%. De voorspelde groei dit jaar is 6%, aangezien grote vleesproducenten flink aan het investeren zijn in vernieuwende producten.

De klimaatspagaat

Ten slotte is mij nog iets anders opgevallen. ‘’In je eentje kun je de wereld niet duurzamer maken’’. Niet? Maar natuurlijk wel zeggen wij dan! Het moet ergens beginnen namelijk. I&O hebben onderzoek gedaan naar een duurzame levensstijl onder Nederlanders. Uit dit onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders een groenere levensstijl overweegt, maar zij wachten echter nog op acties van anderen. De reden hierachter is dat zij bang zijn dat bedrijven en overheden de C02-uitstoot amper verlagen. Hierdoor ontstaat een pessimisme waardoor er niks gebeurt, terwijl het juist altijd goed is om iets te doen. Dit noemt men de klimaatspagaat. Dus als jij dit leest, en je bevindt je ook in een klimaatspagaat, sta op en begin met je groene leefstijl! Neem bijvoorbeeld zelf een tas mee bij het boodschappen doen, kies eens vaker vis of een vleesvervanger, douche niet te lang en kies producten met zo min mogelijk palmolie.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn