Het is alweer mei en dat betekent dat het ook alweer heel snel juni wordt. Voor de mensen die van feestjes houden de perfecte tijd van het jaar, want er staan genoeg feestjes de agenda. Voor mensen die van ritme en vastigheid houden, worden de maanden mei en juni weer een crime, vanwege alle halve werkweken die de maand telt.

Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. De hele rataplan staat weer voor de deur en er zitten dit jaar veel dagen bij die de werkweek met minstens één dag verkorten. Koningsdag valt op een vrijdag, Bevrijdingsdag op zaterdag, Hemelvaart op een donderdag en Pinksteren, traditiegetrouw, op maandag.

Als ondernemer staan er daarom weer enkele maanden met onzekerheid op stapel, want zal ik minder bezoekers hebben op 5 mei? En hoe druk gaat de vrijdag na Hemelvaartsdag worden?

In dit artikel kijk ik vast vooruit op één van de feestdagen, namelijk Bevrijdingsdag. Wat gebeurde er vorig jaar? En welke trend mag en kan je als (bedrijfs)restaurant aanhouden?

Doe er je voordeel mee!

Voedselverspilling en Bevrijdingsdag

De -vijfjaarlijkse- feestdag die tot heel veel problemen lijdt is: Bevrijdingsdag. Echter, dit jaar valt Bevrijdingsdag op een zaterdag, waardoor er geen onduidelijkheid is of mensen nu een vrije dag hebben ja of nee. Bijna iedereen is vrij.

Daarom focust dit artikel zich op dodenherdenking, welke op de eerste vrijdag in de meivakantie valt. Een ideaal moment om vrij te nemen voor een lang (vakantie)weekend in het tweede weekend van de meivakantie.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Aangezien dodenherdenking vorig jaar op de donderdag viel en Bevrijdingsdag op een vrijdag is de kans groot dat veel bezoekers ervoor kozen om donderdag ook vrij te nemen. In ieder geval piekt de verspilling op donderdag 4 mei 2017 met een algeheel geregistreerd verspillingspercentage van 12.36%. Dit is lager dan met Koningsdag 2017, maar wel aanzienlijk hoger dan het geregistreerde verspillingspercentage op andere dagen in de desbetreffende week.

Grafiek 1: voedselverspilling vorig jaar rond Bevrijdingsdag. 

Wat verwachten wij dit jaar?

Zeer waarschijnlijk zal de vrijdag van dodenherdenking een relatief gewone vrijdag zijn. Al zou er een effect zichtbaar moeten zijn van de meivakantie. Dit zal leiden tot minder bezoekersaantallen en zal invloed hebben op de totale afzet. Het risico op verspilling stijgt, vooral wanneer niet geanticipeerd wordt op de daling van de bezoekersaantallen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn