Het is alweer mei en dat betekent dat het ook alweer heel snel juni wordt. Voor de mensen die van feestjes houden de perfecte tijd van het jaar, want er staan genoeg feestjes de agenda. Voor mensen die van ritme en vastigheid houden, worden de maanden mei en juni weer een crime, vanwege alle halve werkweken die de maand telt.

Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. De hele rataplan staat weer voor de deur en er zitten dit jaar veel dagen bij die de werkweek met minstens één dag verkorten. Koningsdag valt op een vrijdag, Bevrijdingsdag op zaterdag, Hemelvaart op een donderdag en Pinksteren, traditiegetrouw, op maandag.

Als ondernemer staan er daarom weer enkele maanden met onzekerheid op stapel, want hoe druk gaat de vrijdag na Hemelvaartsdag worden?

In dit artikel kijk ik vast vooruit op Hemelvaartsdag. Wat gebeurde er vorig jaar? En welke trend mag en kan je als (bedrijfs)restaurant aanhouden?

Doe er je voordeel mee!

Voedselverspilling en Hemelvaartsdag

De gekste feestdag van allemaal … Hemelvaart. De dag valt elk jaar op een andere datum, maar altijd precies 40 dagen na Pasen. Wat wel elk jaar gelijk blijft is dat de donderdag van Hemelvaart een officiële vrije dag is, waardoor veel mensen vrij hebben.

Het probleem in bedrijfsrestaurants is dan ook niet de donderdag zelf, maar ‘the day after’. Hemelvaart is het ideale moment om een lang weekend te pakken en veel mensen zullen de vrijdag na Hemelvaart een (verplichte) snipperdag opnemen. Dit effect heeft veel invloed op het totaal aantal bezoekers op de vrijdag, waardoor de afzet van producten daalt en het risico van verspilling stijgt.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Vorig jaar viel Hemelvaart op 25 mei en het bovenstaande principe is duidelijk in de cijfers van 2017 te zien. De algehele geregistreerd verspilling steeg naar 15%+! Wat enorm hoog is. Het gemiddelde bezoekersaantal op de vrijdag na Hemelvaart scoorde maar liefst 44.18% lager dan op andere vrijdagen in mei. Een aanzienlijke daling dus, die veel invloed heeft op de bedrijfsvoering van veel bedrijfsrestaurants.

Wat valt te verwachten?

Het bovenstaande is ook dit jaar weer te verwachten. Hemelvaart valt wel vroeg dit jaar, direct na de meivakantie. Dit maakt het aannemelijk dat de daling van 44.18% wellicht iets lager zou zijn, maar alsnog is de verwachting dat meer dan 40% van het gemiddelde aantal geregistreerde bezoekers er niet zullen zijn op de vrijdag na Hemelvaartsdag.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn