Wastewatchers

Recept: Broodpudding met croissants

Dit recept is uitermate geschikt voor hotels die elke dag veel croissants van het ontbijtbuffet  weggooien. Het hoofdbestanddeel van dit recept is namelijk: (oude) croissants. Naar onze schattingen worden er jaarlijks in hotels bij ontbijtbuffetten maar liefst 3.5 tot 5.5 miljoen croissants verspild! Simpelweg door het concept van het ontbijtbuffet. Doordat er geen ‘nee verkocht’ mag worden belanden dagelijks overtollige croissants in de vuilbak. 

Met dit simpele, maar zeer oude recept (het komt uit 1820) breng je daar verandering in en krijg je een heerlijk dessert van jouw (oude) croissants.  

Ingrediënten broodpudding met croissants voor één bakplaat

– 6 croissants.

– 400 ml melk.

– 3 eieren.  

– 125 gram boter.

– vanille stokje.

– optioneel: (bruine) suiker.

Dit recept kan ook met andere soorten brood gemaakt worden zoals krentenbollen, pistoletjes of sneetjes volkoren brood.

1. Breng eerst de melk met een opengesneden vanillestokje aan de kook. Haal de melk van het vuur, nadat het gekookt heeft. Probeer alle croissants met een horizontale snijbeweging in drie plakken te snijden. Leg zes plakken op de bodem van de ovenschaal, zodat deze goed bedekt is. Bedek de plakken met 1/3 van de boter. Voeg eventueel suiker toe. Herhaal dit nog twee keer totdat je alle plakken croissants gebruikt hebt.

2. Roer in een kommetje de drie eieren ‘kapot’. Haal het vanillestokje uit de melk en voeg daarna de eieren toe. Roer dit goed door, want je wilt niet direct een roerei krijgen. Giet het vloeibare mengsel over de croissants en bak dit circa 30 minuten in een voorverwarmde oven  op 180 graden Celsius.

3. Dreigt de bovenkant bijna zwart te worden? Dek de ovenschaal dan af met bijvoorbeeld een andere ovenschaal of aluminiumfolie. Hieronder zie je het resultaat.

Serveer de broodpudding bij voorkeur warm.  Onderstaande foto is mijn resultaat uit eigen keuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *