Hoi, mijn naam is Sophie en ik ben bijna afgestudeerd als trendwatcher en conceptontwikkelaar. Op dit moment schrijf ik mijn scriptie voor Wastewatchers en daarnaast houd ik jullie ook graag op de hoogte van verschillende ontwikkelingen die mij zijn opgevallen.
Sophie Veenstra
Afstudeerder trendwatching en conceptontwikkeling

The Next Web Conference

Gezien op: The Next Web

Op donderdag 24 en vrijdag 25 mei was Wastewatchers aanwezig bij The Next Web Conference. Hier hebben wij veel interessante bedrijven gesproken die net als ons ook een betere wereld op de kaart hebben staan, gericht op voedselverspilling. Een van die bedrijven is FoodStory. FoodStory is een bedrijf waar restaurants hun menu kunnen presenteren door middel van Augmented Reality, oftewel hun menu in 3D. Op deze manier kunnen klanten online precies zien wat ze kunnen verwachten van een gerecht. Als je weet wat je op je bord krijgt, waardeer je het product waarschijnlijk meer en is de kans klein dat er voedselverspilling plaats zal vinden. 

Daarnaast was er op donderdag aan het einde van de dag de Chivas Venture Global Final, waar vijf startups mochten pitchen om uiteindelijk een groot geldbedrag te winnen. Een van die start-ups was Mestic van de Nederlandse Jalila Essaïdi. Dit bedrijf maakt textiel van koeienstront. Vanwege het hoge cellulosegehalte is het mogelijk om hiervan textiel en bioplastic te ontwikkelen. Dit is erg belangrijk, omdat zo de mest wordt hergebruikt in plaats van verbrand(wat ook een hoop geld kost) en er schaarste is op het gebied van grondstoffen, zoals katoen. Kortom, mooie ideeën op The Next Web Conference.

Clockless eating

Gezien op: RetailNews.nl

De Albert Heijn heeft vorige maand een nieuwe concept store geopend in Eindhoven: de ‘clockless eating’ winkel. Hiermee speelt de supermarkt in op de trend waarbij klanten steeds vaker ongepland naar de supermarkt gaan. De nieuwe winkel is een soort koelkast van 250 m2, die je opent om te kijken waar je zin in hebt. Het is een combinatie van de AH To Go en de reguliere supermarkt. Je vindt hier zoal producten voor een vers ontbijt, dagelijks houdbare producten en non-foodartikelen. Al het drinken is gekoeld zodat het gelijk geconsumeerd kan worden. Albert Heijn trekt hier voornamelijk de jongere generaties mee aan, omdat zij vaak meerdere keren op een dag iets kopen waar ze zin in hebben. De winkel bevindt zich op het populaire Strijp-S in de Vershal en is open van maandag tot en met zaterdag 08:00 tot 20:00 en op zondag van 12:00 tot 20:00 uur.

Houdbaarheid THT-datums verloopt

Gezien op: Gondola.be

Een andere supermarkt die zich bezighoudt met verpakkingsafval en voedselverspilling is Tesco. Hoe? Door bij meer dan zeventig producten het ‘ten minste houdbaar tot’- label te verwijderen. De Britse supermarktketen heeft dit besloten naar aanleiding van een onderzoek, waaruit blijkt dat door gebrek aan kennis over de labels ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ en ‘te gebruiken tot (TGT)’ er te veel voedsel in de prullenbak verdwijnt. Het verschil tussen de twee labels is het volgende: ‘ten minste houdbaar tot’ betekent dat de kwaliteit na de datum op de verpakking verslechterd kan zijn, maar het is nog steeds veilig om te eten. Producten die ouder zijn dan de datum op het label ‘te gebruiken tot’ kunnen wel onveilig zijn voor de gezondheid. De producten die het meest worden weggegooid zijn appels, citroenen, tomaten, aardappelen en uien.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn