Hoi, mijn naam is Sophie en ik ben bijna afgestudeerd als trendwatcher en conceptontwikkelaar. Op dit moment schrijf ik mijn scriptie voor Wastewatchers en daarnaast houd ik jullie ook graag op de hoogte van verschillende ontwikkelingen die mij zijn opgevallen.
Sophie Veenstra
Afstudeerder Trendwatching en Conceptontwikkeling

Broccoli in je koffie

Gezien op: Foodlog

Voor mij kwam het meest opvallende nieuws uit Australië. Daar hebben wetenschappers namelijk een methode ontwikkeld, waardoor de bevolking meer groente eet en voedselverspilling wordt verminderd. De wetenschappers gebruiken onverkoopbare stukken broccoli om te vermalen tot poeder. Het poeder wordt vervolgens toegevoegd aan koffie, gebak, soep en smoothies om zo de groenteconsumptie te verhogen. Hierdoor krijgt men net zoveel vezels, vitamine B6 en E binnen als bij een portie broccoli.

Om voedselverspilling tegen te gaan worden de onverkoopbare broccoli gebruikt, zodat deze niet worden verspild. Of het ethisch verantwoord is, daar is wat van te zeggen. Maar het is een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan waardoor er onbewust, meer bewustwording wordt gecreëerd onder de Australische bevolking.

Instock breidt haar stock uit

Gezien op: Foodclicks

Er is goed nieuws voor liefhebbers van Instock! Voor degene die nog niet weten of zij een liefhebber van het restaurant horen te zijn: bij Instock eet je  producten van de Albert Heijn die nog goed zijn, maar niet meer verkocht mogen worden in de winkel. Vroeger at je bij Instock wat de pot schaft, maar vanaf heden kun je kiezen uit acht verschillende gerechten.

Het restaurant gaat iedere 3 maanden een ander menu aanbieden. Lef, creativiteit en conserveringstechnieken, daar gaat het om bij de nieuwe Instock gerechten. Nieuwsgierig geworden naar het concept? Bezoek dan een van de restaurants in Amsterdam, Utrecht of Den Haag.

Doggy bag

Gezien op: Brandpunt 

Tenslotte werd ik geïnspireerd door een artikel van Isabelle Veltman en Roos van Tongerloo over het feit dat vrijwel niemand in Nederland vraagt om een doggy bag. Veel Nederlanders weten wel dat er iets moet gebeuren aan voedselverspilling, maar we vinden het toch te gênant om te vragen om een bakje dat je de volgende dag mee kunt nemen naar je werk. De cijfers blijven schrikbarend, want per jaar wordt er 51 duizend ton weggegooid in restaurants en cafe’s, dat zijn zo’n 77 miljoen warme maaltijden.

Vier op de tien Nederlanders vraagt niet om de laatste restjes mee te nemen naar huis, dit zijn vooral hoopopgeleide mensen. Voor Amerikanen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor Europeanen niet. Wel wordt de wetgeving strenger, in Frankrijk zijn ze namelijk verplicht om een doggy bag aan te bieden als er eten blijft liggen. Voor Nederland zijn deze eisen nog niet van toepassing, maar als het aan mij ligt mogen ze dit per direct doorvoeren. Het artikel is een must-read, lees het hier