Het kan tegenwoordig niet servicegericht genoeg zijn, zelfs bij een update van JAVA krijg je al de vraag of je deze update zou aanbevelen bij je vrienden. Daarnaast is duurzaamheid een thema wat veel aandacht krijgt, omdat we allemaal wel doorhebben dat we bewust met onze planeet om moeten gaan. Hoe verhouden deze onderwerpen zich tot elkaar, en zijn ze toepasbaar op het gebied van voeding in een ziekenhuis?

Persoonlijk heeft iets in ziekenhuizen mij altijd gefascineerd, de grote gebouwen, de dokters, de intensiteit en natuurlijk de rijdende bedden. Daarnaast is het vanuit mijn servicegerichte optiek een plek met veel onzekerheid, pijn, verdriet en verlies, een mooie plek om iets te kunnen betekenen voor mensen (geen verrassing dat het van oudsher ook wel een gasthuis heette).

Servicegerichtheid en duurzaamheid

Servicegerichtheid en duurzaamheid zijn twee onderwerpen die mij ontzettend interesseren, in een wereld waar deze thema’s  nog nooit zo intrigerend waren. Zo wordt een boot “Boaty McBoatface” genoemd, omdat het publiek dat wil. Maar draait het ook door als we zien dat via micro targeting strategieën gebruik wordt gemaakt van ‘servicegerichtheid’ om stemmen te winnen/beïnvloeden van een brexit of een verkiezing. Duurzaamheid wordt door zowel bedrijven als burgers belangrijke geacht. Zo komt er binnenkort een groene schoen op de markt, gemaakt van castor-bonen, nep kangoeroeleer en plastic flessen. Helaas zien we ook hierin extremiteiten zoals in New York, waar een advocaat zichzelf in brand stak als protest tegen de manier waarop de mens de aarde aan het vernietigen is.

Circulariteit

Ook is circulariteit een onderwerp dat is voortgekomen uit het duurzaamheidsdenken, ofwel te vertalen als ‘er bestaat geen afval’. Ik interpreteerde circulaire economie altijd als ‘een product moet hoogwaardig of gelijk gewaardeerd kunnen worden’, alleen zal dit voor voeding bijna nooit mogelijk zijn. Wellicht is circulariteit van voeding  dat de hele keten gaat samenwerken om het belang van alle grondstoffen te handhaven of zelfs te vergroten. Het zorgt ook voor een nieuwe economie, waarbij de focus verschuift van bezit naar gebruik. Het leukste voorbeeld vind ik zelf van Philips, die in plaats van lampen de service van licht verleent aan Schiphol. Hierdoor wordt het essentieel voor Philips zelf om zo effectief mogelijke verlichting te leveren, zodat ze winstgevend kunnen zijn.

Wat zie ik hiervan terug in de zorg?

Wat zien we rondom deze thema’s in ziekenhuizen? Servicegerichtheid zien we al in ziekenhuizen terug, gastvrijheid, empatisch vermogen en mensgerichte zorg zijn geen onbekende begrippen. Ook op het gebied van voeding zien we concepten die zich servicegericht opstellen, bijvoorbeeld door patiënten à la carte hun maaltijden te laten bestellen. Op het gebied van duurzaamheid heeft het NVZ een strategiedocument gepresenteerd met Zorg voor 2020, en heeft het WUR uitgebreid onderzoek gedaan naar voedselverspilling in ziekenhuizen.

Wat zie ik in het buitenland gebeuren?

Als we naar Amerika kijken, zien we dat steeds meer ziekenhuizen eigen voeding gaan produceren op de daken van het gebouw. Een mooie manier om duurzaamheid, beleving en kennis over voeding te creëren! Daarnaast zijn er al een aantal ziekenhuizen in Nederland die hun voedingsresten in een composteermachine verwerken tot compost, zou je deze twee ideeën combineren, krijg je al een mooie kringloop binnen je eigen ziekenhuis.

Servicegerichtheid, duurzaamheid, circulariteit, alle drie belangrijk voor de ziekenhuizen van de toekomst. Op het gebied van voeding denk ik dat je deze drie onderwerpen bij elkaar kan brengen door de focus te leggen op servicegerichtheid. De meest effectieve manier om een zo groot mogelijke efficiëntie te bereiken is je te richten op service en daar meer waarde aan te hechten dan efficiëntie.

Zoals de servicegerichte voedingsconcepten laten zien, is er minder voedselverspilling doordat het moment van bestellen en consumeren zo dicht mogelijk op elkaar ligt.

Dit kan iedereen bereiken, door te meten om te verbeteren, door kritisch te kijken naar de functie van voeding in het ziekenhuis en natuurlijk door patiënten te betrekken in je verbeterprocessen. Zo bereiken we samen betere én duurzame zorg!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn