Hoi, mijn naam is Sophie en ik ben bijna afgestudeerd als trendwatcher en conceptontwikkelaar. Op dit moment schrijf ik mijn scriptie voor Wastewatchers en daarnaast houd ik jullie ook graag op de hoogte van verschillende ontwikkelingen die mij zijn opgevallen.
Sophie Veenstra
Afstudeerde Trendwatcher en Conceptontwikkeling

Smart fridge hack

Gezien op Kickstarter

Niet alleen in Nederland wordt veel voedsel verspild, maar over de hele wereld. Zo ook in Amerika, daar wordt jaarlijks per gezin zo’n 2000 dollar aan voedsel weggegooid. Een nieuw bedrijf uit Chicago vond dit zonde en heeft daarom het Ovie Smarterware bedacht. Dit zijn tags die je kunt plakken op je tupperware of andere bakjes die je in de koelkast hebt liggen. Je kan de tags koppelen met de bijbehorende app. Vervolgens kleuren de tags groen als het vers is, geel als het minder vers is en rood als het niet meer vers is. Het product stond tot vorige week op Kickstarter en heeft meer geld dan verwacht opgehaald, dat snappen wij wel! Een mooie uitvinding om voedselverspilling tegen te gaan.

Boete voor ''onbewust'' zijn

Gezien op BBC

Niet alleen voedselverspilling is een serieus probleem, maar ook de plastic soep. Voor degene die nog nooit hebben gehoord van plastic soep; met plastic soep bedoelen we al het plastic afval dat in de zee belandt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn wegwerp koffiebekers. Deze koffiebekers zijn gemaakt van papier en plastic en zijn lastig te recyclen. De Universiteit van Winchester in Engeland gooide jaarlijks 191,000 van deze koffiebekers weg.

Om dit te verminderen hadden ze bedacht dat als je je eigen koffiebeker zou meenemen, je dan 25 penny’s minder moest betalen. Dit werkte deels, maar alsnog werden er heel veel wegwerp bekers gepakt. Uiteindelijk heeft de universiteit bedacht om het om te draaien: als je niet je eigen koffiebeker meeneemt, moet je 25 penny’s meer betalen! Dit heeft zijn vruchten afgeworpen; het eerste jaar van het experiment zijn er al 34,000 minder bekers gebruikt. De docenten vinden dat dit wettelijk opgenomen zou moeten worden, zodat er meer bewustheid wordt gecreëerd bij mensen.

De duurzaamste chef van Nederland

Gezien op Famous Flavours

Ten slotte nog een mooi artikel om me af te sluiten uit eigen land. De cateringbranche is ook verantwoordelijk voor een groot deel van voedselverspilling, maar Tobias Overgoor van Famous Flavours laat zien dat dit niet nodig is. Nadat Tobias de koksopleiding in Parijs had gedaan, werkte hij bij het driesterrenrestaurant Ledoyen. Hier heeft hij veel geleerd, want Fransen weten als geen ander hoe je verspilling kan reduceren. Gastronomie en duurzaamheid zit in hun bloed.

Toen hij terugkwam in Nederland wilde hij graag het goede voorbeeld geven, en binnen een paar jaar tijd groeide het bedrijf uit tot een goedlopend cateringbedrijf voor het hogere segment. Zijn manier van werken werkt omdat hij passie heeft voor duurzaamheid en zijn personeel ook. Zo serveren ze nooit tonijn, wordt er van aardappelschillen chips gemaakt en benen ze bijvoorbeeld de lam helemaal uit en wat over blijft verdwijnt in de jus. Alles wordt de dag zelf vers bereid, vervolgens in vacuüm verpakt en ter plekke geserveerd. Wat overblijft gaat in de vriezer voor de crew of voor kleine bestellingen. Hier kunnen een hoop chefs in Nederland iets van opsteken!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn