Japanners blijven mij verbazen met hun gekke tradities. Zo ook laatst toen ik een fragment uit een spelshow op sociale media voorbij zag komen. Hierbij moesten twee dames middels een glazen buis een kakkerlak in elkaars mond blazen. Hè gedverderrie, een kakkerlak? Ja, inderdaad een kakkerlak. Mocht je behoefte hebben aan beeldmateriaal bij deze tekst, die vind je op YouTube.

Het liet mij eraan denken dat de Japanse keuken is er één die boeit, amuseert en vermaakt. Ik doel hiermee niet op de klassiekers van de Japanse keuken: sushi en teriyaki, maar de aparte kijk op zaken (serieus, twee dames, één buis en één kakkerlak, hoe bedenk je het?). Ondanks dat ze soms vreemd uit de hoek komen, is het respect voor eten een diepgewortelde traditie in de Japanse keuken. Hiervoor bestaat een woord om dit uit te drukken: Mottainai.

Ondanks dat Mottainai, net zoals het Nederlandse ‘gezellig’, in geen andere taal te vertalen is, komt het het dichts bij ‘gooi niets weg dat uit de natuur komt’. De term, die zijn oorsprong vind in de oude Boeddhistische leer, heeft nu nog altijd een belangrijke plek in de Japanse cultuur.

Hoe uit deze Mottainai zich dan? Een mooi voorbeeld is het food wast beleid van de Japanse overheid. Naast het feit dat het bestaan van food waste botst met de oude Boeddhistische leer, is er in Japan ook simpelweg geen ruimte meer voor afval. Ze moeten iets met food waste en zijn hiermee sinds 2007 hele toffe dingen aan het doen.

Samen met boeren, het bedrijfsleven en de overheid hebben de Japanners gekeken naar een duurzame oplossing voor food waste. Het resultaat? Een food waste fabriek, waarbij voedselresten worden ‘omgetoverd’ in hoogwaardig varkensvoer. Een beetje zoals de kliekjesboer vroeger, maar dan anno 2018.

Zo is het mogelijk om in een supermarkt varkensvlees te kopen dat gevoed is met de rijstresten van de plaatselijke sushitoko. Wat blijkt? Door de gevarieerde substantie van het varkensvlees, smaakt het vlees lekkerder door de veelzijdigheid. Hiermee completeren ze de cirkel van natuurlijk product tot natuurlijk product, waarbij de cirkel opnieuw begint.

De Japanners zijn misschien wat maf, maar zeker niet gek. Het completeren van een ecologische cirkel waarbij hoogwaardig voedsel wordt geproduceerd is iets om als Nederlander jaloers op te zijn. En tja, dat ze voor de lol elkaar kakkerlakken in de mond blazen ligt voor de Nederlanders zwaar uit onze comfort-zone.

Misschien missen wij als Nederlander daarvoor wel een beetje Mottainai.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn