Ons laatste magazine staat compleet in het teken van soep. Een artikel over de plastic soup mag daarom ook niet ontbreken. Voor degene bij wie dit niet bekend in de oren klinkt, plastic soup is al het plastic afval dat zich bevindt in onze grachten, rivieren, zeeën en oceanen.

Plastic soup is al een begrip sinds 1997, toen kapitein Charles Moore zeilde van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre. Dit is niet de meest gebruikelijk route om te varen maar daar midden op de Grote Oceaan, zag hij hele stukken plastic langs drijven. Toen hij later terugging om het te onderzoeken, kwam hij tot de ontdekking dat het aanwezige plastic daar een veel grotere hoeveelheid lag dan ergens anders in de oceaan. Hierdoor bedacht Moore de naam; plastic soup.

Doordat plastic zich degradeert en fragmenteert tot kleinere delen, kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Dieren die in of van de zee leven zien dit aan als voedsel. Dit is levensbedreigend voor die dieren, maar ook bedreigend voor onze voedselketen. Daarnaast is plastic ook slecht voor het zeewater en indirect weer voor onze gezondheid. Het grootste deel plastic is afkomstig van het land, maar liefst 80% van al het plastic afval in zee komt door de industrie en mensen. Het belandt in zee door middel van kanalen, rivieren en havens. De andere veroorzakers die zorgen voor 20% van het plastic afval in zee zijn schepen, de visserij en off-shore industrie.

Niet alleen de zee ligt vol met plastic, maar ook op alle stranden ter wereld. Een interessant feitje: microplastic zijn tot op 5000 meter diepte gevonden en plastic flessen tot op 3500 meter. (Bron: https://www.plasticsoupfoundation.org/)

De plastic soup heeft ook de Europese Commissie bereikt. Als het aan Brussel ligt, zijn er een hoop producten die in de toekomst zullen verdwijnen. Binnen de Europese Unie wil de Europese Commissie, ballonnenstokjes, plastic borden, rietjes, plastic bekertjes, plastic bestek, wattenstaafjes, snoepwikkels en roerstaafjes verbieden. De producten worden verboden zodra er een alternatief voorhanden is dat ook betaalbaar is. De voorstellen hiervoor zullen in de loop der jaren worden ingediend. Hiermee wil de EU ervoor zorgen dat er geen plastic meer in het milieu en in de zee terecht komt als zwerfvuil.

Binnen nu en zeven jaar gaat er ook een statiegeldsysteem van kracht voor alle plastic flessen. Dit geldt voor alle EU-landen, zodat in 2025 maar liefst negentig procent van alle plastic flessen wordt ingezameld. Voor andere producten zoals ballonnen, maandverband en vochtige doekjes, komen er etiketten en extra mededelingen.(Bron: https://nos.nl/artikel/2233923-voorstel-europese-commissie-voor-verbod-op-plastic-producten.html)

Niet alleen regeringen, maar ook ondernemers zijn bezig om de wereld plasticvrij te maken. Zo is laatst in Amsterdam de eerste plastic-vrij supermarkt geopend in het Ekoplaza. In deze supermarkt zijn zo’n 700 plasticvrije producten te vinden. De producten zijn verpakt in karton of afbreekbaar plastic, dit houdt in dat het zich in 12 weken terug composteert naar aarde of koolstof. Er wordt een hoop commotie over gemaakt, maar het doel van de supermarkt is om hun klanten het idee te geven dat er niks is anders is in de winkel. Zij willen dit idee niet alleen naar hun klanten uitstralen, maar ook naar andere supermarkteigenaren. Ekoplaza laat zien dat het wel mogelijk is, door ander soort materialen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu en zeewater. (Bron: https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/plasticvrije-supermarkt-opent-in-amsterdam-plastic-soep-is-een-wereldwijd-probleem)

Een groot probleem zijn dus plastic flesjes, deze liggen tot wel 3500 meter diep op stranden over de hele wereld. Evian heeft ook van zich laten horen in het wereldwijde probleem rondom plastic soup. Het beroemde mineraalwatermerk zet in op een circulair model, waarbij in 2025 alle flessen van het merk uit gerecycled plastic zullen bestaan. Hun doel is om niet alleen plastic flessen te verbannen uit de natuur, maar juist volledig worden hergebruikt. Evian roept ook op om andere merken voor hen verantwoordelijk te laten opkomen: ‘’Wat heel belangrijk is, is dat iedereen zijn rol moet erkennen, als je een duurzame grootschalige verandering wilt bereiken’’. Coca-cola heeft aangegeven dat zij zich aansluiten bij dit streven.

De flessen van Evian bestaan op dit moment voor 25% uit hergebruikt materiaal, maar binnen 8 jaar moet dit 100% zijn volgens hun eigen streven. Hiervoor ontwerpen zij nieuwe verpakkingen en zetten vaart achter recycling initiatieven. Samen met Loop Industries ontwikkelen ze een systeem waardoor hun doel werkelijkheid wordt. De campagne die ze hiervoor gelanceerd hebben is #herothezero. Hierdoor willen zij het grote publiek voorlichten. (Bron: https://www.frank.news/article/marketing/evian-neemt-voortouw-in-strijd-tegen-plastic-soep.html)Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn