Geredde groenten soepen worden gemaakt van misvormde groenten. Het is toch eigenlijk gek? Ze bestaan wel, maar we zien ze niet. Waarom is dit eigenlijk?

Het is een ‘kip-en-ei-probleem’. De supermarkten zijn, door groeiende welvaart, gestopt met het verkopen van misvormde groenten en fruit, omdat de consument nu eenmaal geneigd is de better gevormde groenten en fruit er uit te pikken. Hierdoor zijn ongeschreven kwaliteits-standaarden ontstaan en doordat dit al jarenlang zo gaat, weet de huidige consument inmiddels niet meer beter en krijgt ook niet de kans weer minder kritisch te worden, omdat de misvormde groenten en fruit nu eenmaal niet meer aangeboden worden. Zonde, want ze doen, net als misvormd fruit, qua smaak niet af aan hun ‘goedgevormde’ soortgenoten. Door de algeheel groeiende aandacht voor voedselverspilling komen misvormde groenten en fruit de laatste jaren gelukkig ook weer meer en meer onder de aandacht.

Kromkommer en de Verspillingsfabriek zijn bedrijven die zich inzetten om aandacht voor deze vorm van voedselverspilling nog meer te vergroten, met als einddoel dat misvormde groenten en fruit uiteindelijk weer normaal gevonden gaan worden. Door deze misvormde groenten op te kopen en hier soep van te maken worden ze ‘gered’ van verspilling.

Wastewatchers' grote ondersoep

Bij Wastewatchers zijn we natuurlijk fan van producten die voedselverspilling tegen gaan. Het aanbieden van deze producten bij bedrijfsrestaurants kunnen we dan ook alleen maar aanmoedigen. Wij hebben vanuit de locaties die aangesloten zijn bij Wastewatchers echter geluiden gehoord dat ze het moeilijk vinden om geredde groenten soepen te vermarkten onder de consument. Het product is nieuw en kennis over het product is nog relatief laag. Hoe kunnen wij chefs, managers en werknemers op de werkvloer helpen om deze soepen beter te vermarkten en beter te communiceren richting de consument en kennis te delen over hoe deze soepen het doen tegenover de ‘normale’ soepen die al dagelijks gepresenteerd worden? Met behulp van de Hoge Hotelschool Den Haag gaan wij op verschillende locaties op verschillende manieren de aanwezigheid van de soepen duidelijker communiceren. Om daarna in een 1-meting (twee weken) te testen welke manieren het meest effectief waren. Aan de hand van de bevindingen wordt een white paper geschreven en dat zal gepubliceerd worden in ons volgende magazine.

  1. 0-meting (twee weken)
  2. Vergelijking geredde groenten soep met ‘normale’ soepen
  3. Analyse + nudging
  4. 1-meting (twee weken)
  5. analyses
  6. white paper voor de markt. (medio eind mei)

Conclusie 1: geredde groenten soepen vs normale soepen

Op basis van de opgehaalde metingen is voornamelijk te concluderen dat de geredde groenten soepen niet evenveel worden aangeboden als normale soepen. Dit blijkt uit het aantal metingen en uit het absolute aanbod van deze soepen. Hierdoor lijkt het alsof locaties deze soepen nog niet een volledige kans geven.

Hierdoor is voor ons nog niet te herleiden of dat de verschillen tussen verspillingspercentage en consumptie per soep daadwerkelijk door de soep komt of door andere facetten.

In de aankomende weken worden de andere conclusies gedeeld via onze website en via sociale media. Kun je niet wachten tot die tijd? Het onderzoek is reeds te vinden in ons Wastewatchers magazine

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn