Misschien heb je al zin in erwtensoep, maar vind je het nog niet koud genoeg. Wat denk je van deze na zomerse erwtensoep?  ” Maar, dat is toch bij uitstek een winterse maaltijd?” Hoor ik je denken. 

Dat klopt, maar op één of andere manier heeft dat met cultuur te maken. Het moment waarop erwten in Nederland beschikbaar zijn van eigen bodem is van half mei tot half juli. Kortom, een zomers product dus!

En bijna niets is zo lekkerder als verse groene erwten. Die zijn zo zoet, stevig en gezond. Echt een groot verschil met de spliterwten voor de winterse erwtensoep of de diepvrieserwten die het hele jaar te verkrijgen zijn.

Het beste recept met verse groene erwten is om ze kort te koken of te bakken en zo te eten, maar aangezien dat niet in alle restaurants toepasbaar is, hebben wij hier een leuk recept voor een zomerse erwtensoep.

Ingrediënten voor 2 liter

  • 500g gepelde verse erwten
  • 2 bosjes lente-ui
  • 2 aardappels
  • 2 knoflooktenen
  • 1 bosje munt
  • 2 eetlepels citroensap of limoensap
  • 300g creme fraiche
  • 2 liter groente- of kippenbouillon

Recept:

Schil en snijd de aardappel. Snijd de lente-ui in ringetjes. En pers de twee knoflooktenen. Doe alles samen met de bouillon in een pan en breng dit aan de kook. Wanneer dit kookt, zet je het vuur lager en laat je dit sudderen voor 15 minuten.

Voeg de doperwten toe en laat dit geheel vervolgens maximaal 5 minuten sudderen. Zorg dat de soep ietsjes afkoelt alvorens je de munt toevoegt. Als de soep te heet is, kleurt de munt meteen, wat ook een smerige smaak afgeeft. De soep moet minstens onder de 80 graden Celsius zijn.  Voeg de munt en citroen- of limoensap toe en doe alles in de blender, laat deze zijn werk doen.

Optioneel: Vervolgens kun je ervoor kiezen om de soep koud te serveren. Zorg dan dat je de soep in een blast chiller laat afkoelen. Je kan er ook voor kiezen om de soep warm te serveren. Zorg er dan voor dat de soep niet meer kookt, maar alleen warm blijft. Anders gaat de kwaliteit van de erwten en de munt snel achteruit.

Serveer de soep met de crème fraîche en eventueel nog enkele verse erwten en munt die je misschien nog achtergehouden hebt of hebt liggen.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn