Sinterklaas, wie kent hem niet? Ondanks dat velen hem kennen verliest Sinterklaas jaarlijks aan populariteit. Vermoedelijk heeft de grote Zwartepietendiscussie hier debet aan. Kerstmis geniet steeds meer populariteit en mensen maken de overstap van Sinterklaas naar Kerst. In 2017 vierde slechts 22% van de Nederlanders pakjesavond. Maar wat kun je als (bedrijfs)restaurant dit jaar verwachten? 

Dit artikel is reeds gepubliceerd in het Wastewatchers magazine

Sinterklaas 2017

Vorig jaar viel pakjesavond op een dinsdagavond. Waardoor eigenlijk al heel veel mensen pakjesavond in het weekend daarvoor gevierd hadden. Toch is er een duidelijke dip te zien in het aantal bezoekers op de dinsdag, wat toch doet vermoeden dat veel mensen een vrije dag of in ieder geval een vrije middag hebben genomen voor pakjesavond. Zie hiervoor onderstaande grafiek. Als logisch gevolg hiervan piekte de verspilling op de dinsdag. Redelijk veel productgroepen tikte zelfs de 10%+ verspilling aan, wat ontzettend hoog is.

Sinterklaas dit jaar

Dit jaar valt pakjesavond op een woensdag. Het vermoeden is dat nog meer mensen dan vorig jaar vrij zullen nemen en ook pakjesavond op een woensdag zullen vieren. Immers de kinderen zijn vrij van school, dus het heerlijke avondje kan zelfs al in de middag beginnen. Daarnaast is de woensdag de dag die precies tussen beide weekenden in zit, waardoor sommige mensen misschien de overweging maken om pakjesavond toch op woensdag te vieren. Als horeca-ondernemer mag je verwachten dat er zelfs nog minder mensen restaurants zullen bezoeken dan in 2017, terwijl hier het effect toch al duidelijk zichtbaar was.