Door Sophie Veenstra

In april ben ik gestart met mijn afstudeerscriptie bij Wastewatchers. Het onderwerp van mijn scriptie was het verminderen van voedselverspilling bij banqueting. Na een lange en interessante analysefase, begon het creatieproces van het concept en uiteindelijk zijn daar de verspil me nietjes uitgekomen. De verspil-me-nietjes zijn twee producten die ervoor zorgen dat voedsel dat over is, nuttig gebruikt wordt.

Dit artikel is reeds verschenen in het Wastewatchers Magazine

De Overdoos

Het eerste product is de overdoos. De Overdoos is een biologisch afbreekbare lunchbox. Tijdens een banquetingvergadering wordt er vaak veel te veel voedsel besteld. Zo’n 2,5 tot 3 broodjes per persoon, en daarnaast vaak nog soep, sappen en fruit. Veel mensen krijgen dit niet op en laten het staan, waarna het wordt weggegooid. Nu kunnen de deelnemers van de vergadering het eten dat over is, meenemen in de Overdoos! Voor onderweg, thuis of op hun werkplek.

De Kannie

Het tweede product is de Kannie hè. Dit is een biologisch afbreekbare koffiebeker. Tijdens banqueting vergaderingen worden er vaak grote kannen koffie besteld. Vaak raken deze kannen niet op en wordt de koffie weggegooid. Met de Kannie hè kunnen de werknemers hun koffie meenemen in de koffiebekers. De Kannie hè is ook handig om sappen of soepen in mee te nemen die over zijn.

Toelichting Verspil me nietjes

Deze twee producten zijn ontworpen vanuit een aantal belangrijke ondervindingen. De eerste is min of meer al genoemd, en dat is dat er te veel wordt besteld voor een persoon, waardoor er ook veel eten overblijft. Daarnaast is het ook zo dat veel werknemers niet eens weten of ze überhaupt wel iets te eten krijgen, bijvoorbeeld als een vergadering van 12:00 tot 13:00 is. Ook is het nog maar de vraag of mensen in de gelegenheid zijn om wat te eten. Als er veel discussies plaatsvinden, is het niet handig om continue te moeten wachten tot iemand zijn broodje op heeft. 

Tenslotte vindt 98% van de deelnemers van een banquetingvergadering het belangrijk dat er iets aan voedselverspilling wordt gedaan. Ze zijn vanuit thuis meer gewend om op een duurzame manier met hun voedsel om te gaan, en wilden dit gedrag ook graag op de werkvloer vertonen, door middel van eenvoudige oplossingen.

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in de verspil-me-nietjes? Neem dan contact op met Wastewatchers.