Waar ontstaat (de meeste) banqueting waste in Nederland?  Deze vraag stelden wij onszelf bij Wastewatchers afgelopen kwartaal. Voor de categorieën dranken en brood keken wij naar de regionale verschillen in waste tussen regio’s. 

Dit artikel is eerder gedeeld in het Wastewatchers Magazine.

Eetpatronen van de Nederlanders

Voor we het gaan hebben over banqueting waste in verschillende regio’s in Nederland, is het interessant om te kijken wat er zoal gegeten wordt in Nederland en specifiek tijdens de lunch.

Als je Nederland bekijkt op de wereldkaart dan stelt het eigenlijk niet zoveel voor in vergelijking met andere landen qua oppervlakte. Qua oppervlakte betekent het vooral dat er natuurlijk niet zoveel verschil in het standaard ‘eetpatroon’ zal zijn tussen regio’s. Maar wat is dit standaard eetpatroon? Is het een sneetje brood met glas melk of kopje thee in de ochtend, met in de middag nog 2, 3, of 4 sneetjes aangevuld met een sapje of glas melk, tussendoor wellicht als snack een stuk fruit en als avondmaaltijd aardappels, groente en een stuk vlees? Of zien we dat dit eetpatroon allang niet meer de standaard is?

In een onderzoek van het Voedingscentrum zien we dat steeds meer mensen veganistisch, glutenvrij of vegetarisch eten, en in enkele gevallen combinaties daarvan. Daarnaast zijn er invloeden vanuit verschillende culturen. Er zijn dus redelijk wat veranderingen gaande in onze eetpatronen. 

Volgens buitenlanders zien de standaard gerechten er in Nederland misschien wel uit als op de ‘netherlands foodie map’. Maar om deze gerechten aan te houden als het eetpatroon in Nederland lijkt niet plausibel. Want wanneer is de laatste keer geweest dat u poffertjes heeft gegeten?

Het standaard eetpatroon in Nederland is dus lastig te bepalen maar banqueting lunches bestaan vrijwel altijd uit in ieder geval uit twee componenten, dranken en brood. De voorkeur blijft toch wel een boterham met iets te drinken erbij.

Inschatten bezoeker

Naast het bepalen van wat er gegeten wordt is het minstens zo belangrijk om te bepalen wie er komt eten en de hoeveelheid die gegeten gaat worden. De ene groep mensen is de andere niet en zelfs onderling bestaat er verscheidenheid in mensen.

Het type bezoeker en groep waar de lunch voor wordt bereid, is dus belangrijk om vooraf te weten en de truc is om hierop in te spelen. Hieronder meer over welke regio dit het beste deed en waar dus de minste verspilling optrad.

Categorie brood

In de categorie broodverspilling bij banqueting werd het minste verspild in de regio Utrecht. De locaties daar hebben in 2018 laten zien dat zij het beste konden inschatten wat er gegeten werd en wie kwam eten. Het totale verspillingspercentage lag daar op 10,7%. Op de tweede plek komen de locaties uit Zuid-Holland. Hier is een totaal verspillingspercentage van 15,9% gemeten.

En het meeste brood werd verspild in Noord-Holland, bijna een vierde van het aanbod, namelijk 22,3% . Natuurlijk spelen ook andere factoren nog een rol zoals het aanbod van andere producten maar er valt nog zeker iets te behalen in het verminderen van het verspillingspercentage van brood!

Categorie dranken

Naast een broodje tijdens de lunch hoort natuurlijk een drankje. De locaties in Utrecht waren opnieuw het best in het inschatten van wat er gedronken zou worden. Er werd 14,3% van het aanbod dranken verspild.

Daarnaast deden de locaties Noord-Holland het beter in de ranking dan bij brood want zij staan nu  op een tweede plek met een verspillingspercentage van 27,3% . De locaties in Zuid-Holland kunnen een hoop verbeteren, want hier is dit jaar tot nu toe 58,5% verspild.

Conclusie regionale verschillen

Utrecht staat aan kop in de strijd om de minste banqueting waste. Noord- en Zuid- Holland kunnen nog veel winst behalen in het verminderen van brood- en drankenverspilling!