Wastewatchers

De maand februari

FEBRUARI

De maand februari is: de kortste maand van het jaar, de meest romantische maand van het jaar (vanwege Valentijn 14 februari) en misschien wel de meest gekste maand van het jaar (vanwege Carnaval).

In hoofdlijnen weet iedereen wat je van februari kan verwachten.  Maar weet je dat ook qua food waste? 

WAAR ZIT DE WASTE?

De grafiek hiernaast is gemaakt op basis van food waste percentages in de food & hospitality branche opgehaald door Wastewatchers. 

DE MEEST VERSPILDE PRODUCTEN

De percentages geven aan dat de food & hospitality branche en Wastewatchers, als het gaat om voedselverspilling, onze aandacht deze maand moeten richten op de productcategorieën fruit, vlees en kaas.

De productcategorie fruit werd in februari 2018 met maar liefst 21.70% verspild. Denk bijvoorbeeld aan fruit aangeboden bij saladebars, aan fruit aangeboden tijdens banquetingpartijen of fruit aangeboden als losse verkoop. 

Kaas werd in februari 2018 met 15.22% verspild. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaas aangeboden tijdens ontbijtbuffetten in hotels, aan kaasplankjes in restaurants of kaasitems aangeboden tijdens een saladebar (geraspte kaas bijvoorbeeld). 

Vlees is in februari 2018 9.98% verspild. Denk bijvoorbeeld aan vlees aangeboden tijdens ontbijtbuffetten in hotels, aan warme items zoals worstjes op buffetten en aan warme maaltijden met uitsluitend vleescomponenten in zorginstellingen en/of restaurants. 

HOEVEEL GELD KOST MIJ DIT?

Fruit kan, als je niet oplet, een flinke kostenpost zijn. Een voorbeeldje: Stel je hebt voor februari vergaderlunches geboekt staan voor in totaal 175 mensen. Bij alle lunches hoort één stuk handfruit, zoals een appel, peer of banaan.  

Statistisch gezien worden er ongeveer 38 stuks handfruit verspild. Grofweg 7.5 KG en enkele tientallen euro’s. Op jaarbasis kunnen de kosten oplopen van €250,- tot €500,-. Exclusief de kosten van de arbeid. Toch zondegeld. 

In dit geval is het raadzaam om te kijken of deze 7.5 KG nogmaals ingezet kunnen worden of om naar een effectiever concept te kijken die de verspilling doet verlagen. 

CONCRETE TIPS OF ADVIEZEN?

Wil je concrete tips en/of praktische adviezen over hoe de verspilling van deze producten tegen te gaan zijn op jouw locatie? Neem contact op via het contactformulier hiernaast en wij helpen je verder.