Wastewatchers

MEER OMZET IN MAART

DE MAAND MAART

Maart roert zijn staart. Misschien is maart wel de minst voorspelbare maand van het jaar. Het kan zomaar 20+ graden worden, maar het kan ook zomaar heel koud worden.

Herinner je bijvoorbeeld de Siberische Beer nog van vorig jaar? De benaming voor extreem koud weer wat ontstaat door voornamelijk Oosten wind, die kou aanvoert uit Siberië.

In hoofdlijnen weet iedereen dat maart een onvoorspelbare maand is. Het onderste artikel kijkt zowel naar het product dat juist goed uit de verf komt in maart en het product dat minder uit de verf komt.

MAART IS DE MAAND VAN ... SOEP!

Jawel, soep. Op basis van metingen van Wastewatchers van vorig jaar maart is te verwachten dat maart dé maand is om soep te verkopen. De afzet per 100 pax (gasten) steeg naar 28.93 liter, terwijl het jaargemiddelde slechts 10.78 liter is.

Een echte verklaring voor dit resultaat heeft Wastewatchers niet. Wat waarschijnlijk van invloed is geweest, is het extreem koude weer vorig jaar maart. Maart was namelijk ondergemiddeld koud, mede door de Siberische beer. Het weersfenomeen waarbij Oosten wind koude lucht meevoert vanuit Siberië. En tja, soep wordt nu eenmaal eerder geconsumeerd koud weer dan warm weer.

voedselverspilling maart

MAART IS NIET DE MAAND VAN ... BROOD

Kijken we naar vorig jaar, dan volgt na twee goede maanden in januari en februari, in maart een daling in de afzet van broodjes. Deze daling kan een periode inluiden tot juli waarbij er sprake is van een dalende afzet van brood. Maart was vorig jaar één van de slechtste maanden voor broodjes, de afzet per 100 pax daalde van gemiddeld 18 stuks naar 16 stuks.

Wastewatchers heeft een chef om een verklaring gevraagd. Volgens hem is er een relatie tussen de dalende afzet van broodjes in de lentemaanden en de aankomende zomervakantie en de wens om gewicht te verliezen voor de zomer.

verspilling maart

DUS WAT TE DOEN?

Bij Wastewatchers weten wij dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, maar wel een indicatie geven over dat wat we mogen verwachten.

Maar let in maart daarom extra op eventuele nee verkoop bij je soepen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus zorg dat je het aanbod er hebt staan en niet dat je gasten teleurstelt doordat je ze niets kan verkopen.

Dit in tegendeel voor wat betreft brood. Op basis van gegevens van vorig jaar kan er een periode van enkele maanden aankomen waarbij de afzet onder gemiddeld is. Heb je te maken met brood waste? Kijk kritisch naar je aanbod, want wellicht stijgt de vraag naar brood pas weer in juli.