Wastewatchers

De maand juli, de maand van maaltijdsalades en niet de maand van warme maaltijden met vis.

JULI, EEN VAKANTIEMAAND

Op het strand, in Zuid Frankrijk, thuis in de tuin, voor de buis met de Tour de France op tv, waar dan ook. De kans dat jij in juli op één van deze manieren vakantie viert is aanwezig. Juli is de maand van vakantie vieren. 

De warmte en de rijkheid van de zomer begint in juli zich te tonen in het groente en fruit arsenaal. Voor boeren en tuinders lijkt de vakantie daarom nog juist ver weg. Vooral veel groente van Hollandse bodem zijn in juli weer te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan peultjes, sperziebonen, tuinbonen, uien, wortelen en bleekselderij. Veel Nederlandse tuinders denken daarom juist niet aan vakantie, maar moeten figuurlijk hun eigen boontjes doppen. 

HOT AND NOTS APRIL 2018

Op basis van metingen uit juli 2018 is te zien dat de consument een voorkeur heeft voor lichtere producten. Vooral vis deed het als ingrediënt goed in maaltijdsalades. Alle metingen zijn verzameld over 6 productgroepen: brood, maaltijden, soep, maaltijdsalades, sla en snacks. Het is duidelijk te stellen dat in de juli de afname van maaltijdsalades het meeste toenam. 

Warme maaltijden daarentegen hadden een lagere kans van slagen, vooral op de maandag, woensdag en donderdag. Opvallend is dat veel vleesgerechten een dalende afzet zagen. 

Als we de producten bekijken die goed liepen vorig jaar juli, dan springt vis er bovenuit. Gerookte zalm en gebakken zalm waren goede items op de maaltijdsalade op maandag en dinsdag. 

Warme maaltijden met vlees, zoals kip ketjap, gehakt, kalfsvlees hadden minder kans van slagen. Deze werden aanzienlijk minder afgezet in juli.