Maandag 8 april werd de aftrap gedaan van de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant. Dit gebeurde tijdens een inspiratiesessie bij het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch waar de deelnemers welkom werden geheten door Ralph Geers, wethouder Economie, Leefomgeving van de Bourgondische stad. Hij attendeerde de deelnemers op de toekomstbestendigheid van onze voedselketen. ‘Voedselverspilling is zonde van het productieproces en zonde van het geld’.
Aandacht maakt alles mooier
Deelnemer en eigenaar van Restaurant Odille in St. Oedenrode Lotte Bloem en Casimir Evens vertelden tijdens een interview voedselverspilling te zien als een bedrijfsproces. Zij deelden hun ervaringen en vele ideeën met de deelnemers. Heb een creatieve mindset. Neem het seizoen als basis. Werk met lokale partners en leveranciers, want gasten komen bij ons om de smaak van de Meierij te proeven en een blijvende herinnering te maken.
Maar ook: Ben bezig met je marges, Maak van één product een heel gerecht. Droog de gember en munt voor infusie thee.
Welke deelnemers het advies opvolgen ‘Gooi de vuilnisbak eens om en kijk wat je ermee kunt doen’. horen we over vijf weken.
Waar het begint
Studenten bewust te maken, dat is waar het begint, aldus Twan Musters, interim directeur KW1c. De studenten gingen de strijd aan met de ondernemers tijdens de kennisquiz Food(waste) for thought. Op de vraag ‘Hoeveel wordt in NL jaarlijks verspild?’ had niemand verwacht dat het antwoord zo hoog was: € 5 miljard, waarvan 20% in de horeca!
Uitdaging
De horecaeigenaren erkenden dat voedselverspilling niet altijd het eerste is waar ze aan denken. Er spelen veel zaken tegelijk. Kwaliteit staat voorop, gevolgd door onder andere personele bezetting, inkoop en energieverbruik. De aanpak van voedselverspilling heeft vooral betrekking op alle stappen vóórdat de gerechten op tafel komen.
Karlijn van Oss erkend dat met 900 couverts per week het vooral aanpezen is en je minder bezig bent met derving. 1931 Congrescentrum vindt het spannend om af te schalen, deelnemers komen tenslotte ook naar een congres voor het lekkere eten. Kim Spanjer geeft aan dat gasten seizoensgroenten bestellen omdat ze groente willen eten, maar het blijft toch vaak liggen.
De inspiratiesessie werd afgesloten met een duurzame lunch gemaakt door de studenten en de met de tips van Thomas Luttikhold van de Wastewatchers ‘betrek je team erbij’, ‘durf te experimenteren’ en ’verras je klant’.
Strijd tegen de kilo’s
Tijdens de vorige Challenge in 2022 werd 25% aan verspilling bespaard. De komende weken gaan de horecaondernemers en koks met de tips uit de inspiratiesessie aan de slag om dit resultaat te verslaan. Aan het einde van deze periode worden de resultaten van hun inspanningen gemeten. De Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant wordt op 13 mei afgesloten met een ‘verspillingvrij’ slotevent. Dan wordt de opbrengst bekend gemaakt én de winnaar van deze Challenge.