Een week zonder vlees

Bij Wastewatchers zien we natuurlijk zo min mogelijk voedsel in de kliko. Zonder ander productcategorieƫn te excluderen (dat kan natuurlijk echt niet meer anno 2021), is vlees een categorie die we het meest graag willen aanpakken. Simpelweg, omdat de productie van vlees het meeste energie vergt en daarmee ook de grootste milieuimpact heeft op onze aarde. Wat allemaal voor niets is als je het weggooit!

Dat we het milieueffect van onze vleesproductie onderschatten bleek maar weer eens in het NRC van 11 maart 2021. Link: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/10/klimaatlast-van-de-voedselketen-is-groter-dan-gedacht-a4034957

NRC 11-03-2021

Het hele voedselproces, en met name dus de vleesproductie, vergt veel van de aarde. Het aanwinnen van grond (door bijvoorbeeld boskap), het uitputten van grond, het overbemesten van grond, de productie van veevoer (waardoor de eerste twee punten weer herhaald kunnen worden), het transport van voedsel, de opslag van voedsel tot … uiteindelijk het weggooien van voedsel.

Om de milieu impact van voedsel uit te drukken worden vaak voor de parameter CO2 gekozen, wat staat voor de uitstoot van de productie van voedsel in giftige gassen, maar indirect ook voor de energie die benodigd is voor de productie van vlees.

Zoals in onderstaande infograpic van visualcapatalist te zien is, staat de productie van vlees en de productie van kaas ver bovenaan in de lijst met de producten die de meeste CO2 uitstoot per kilogram produceren. Waarbij het voornamelijk opvalt dat de impact gemaakt wordt aan het begin van het proces en het transport (wat mensen vaak koppelen aan CO2) slechts een beperkte impact heeft.

Bron: https://www.visualcapitalist.com/visualising-the-greenhouse-gas-impact-of-each-food/

Aangezien meer dan de helft van de producten in de top 10 een vleesproduct is, is dit een goede reden om vlees voor een dagje te laten staan. Wastewatchers doet mee. Jij ook?

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.