Food Waste Challenge 2024

De provincie Limburg ging de challenge aan! Samen Limburgse horecabedrijven sloten ze zich aan bij de reeds 400+ locaties die impact gemaakt hebben met de reductie van voedselverspilling.

Food Waste Challenge Limburg 2024

Food Waste Challenge Limburg 2024 is een initiatief dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling binnen de Limburgse horeca. Het project is een samenwerking tussen de LIOF en Wastewatchers. Het biedt horeca de mogelijkheid om actief voedselverspilling te monitoren en te reduceren met behulp van innovatieve technologieën en data-analyse.

Gedurende 3 maanden werkten de deelnemende bedrijven met online monitoringsoftware van Wastewatchers om hun voedselafval in kaart te brengen en ontvingen ze praktische adviezen om verspilling tegen te gaan. Door deze aanpak konden ze aanzienlijke hoeveelheden voedsel besparen, wat niet alleen leidde tot lagere kosten, maar ook tot een verminderde CO2-uitstoot.

De challenge heeft niet alleen geleid tot een directe vermindering van voedselverspilling, maar stimuleerde ook veel deelnemers om de opgedane kennis en samenwerkingen voort te zetten en verdere stappen te zetten richting een duurzamer bedrijfsmodel.

De Food Waste Challenge Limburg 2024 werd aangeboden door:

LIOF

liof.nl

wastewatchers

De resultaten van de Food Waste Challenge Limburg 2024

Deelnemers

8

deelnemers hebben de challenge voltooid

Kilogrammen

141

kilo voedsel minder verspild

Euro’s

€921

euro (inkoop)kosten bespaard

CO₂

284

kilo CO2 uitstoot gereduceerd

Deze deelnemers maakten impact:

Ook impact maken?

Bekijk wat jij kan doen als regio, overheid of als restaurant

Wat hield de Food Waste Challenge Limburg 2024 in?

1 Kickoff op locatie

We kwamen bij de deelnemers langs om het startpakket te overhandigen, dat hulpmiddelen bevatte voor het meten van voedselverspilling. Tijdens dit bezoek gaven we uitleg, beantwoordden we vragen en maakten we graag persoonlijk kennis.

2 Meten is weten

Met de informatie en hulpmiddelen op locatie begon de meetperiode. Samen met hun team hielden de deelnemers gedurende minimaal 30 dagen de voedselverspilling bij. Deze gegevens werden vastgelegd in een online module van Wastewatchers.

3 Leren en innoveren

De eerste resultaten waren confronterend, maar dat was juist het begin van verbetering. Tijdens de challenge ondersteunden we de deelnemers met praktische tips en stimuleerden we innovatie binnen hun team. Alles was erop gericht om samen de voedselverspilling te verminderen.

4 Resultaat

Na 30 dagen waren de resultaten bekend en konden de deelnemers zichzelf officieel Wastewatchers noemen. Gemiddeld zagen deelnemers een reductie van 20%, vaak doordat ze bewuster met het probleem omgingen. Toch bleef het altijd spannend om te zien wat hun eindresultaat zou zijn!