Have you met … Thomas L

Sinds januari 2022 is het team van Wastewatchers´ snel gegroeid naar 10 personen. De hoogste tijd voor het team om elkaar te leren kennen, maar ook voor de buitenwereld om het Wastewatchers team beter te leren kennen. Om de beurt interviewt de ene Wastewatcher de andere.

🎙 Vandaag een tête-à-tête met twee Thomassen, Thomas G interviewde Thomas L over zijn ambities en zijn drijfveren.

Hoe zou jij jezelf omschrijven in drie a vier woorden?

Ondernemend, energiek, volhardend en strategisch. Uiteraard breng je de positieve kanten van je naar boven ;). 

“Hoe, waar en in welke situatie ben je opgegroeid?”

Trots mag ik zeggen dat ik geboren en getogen Lichtenvoordse ben, jawel hét dorp van de Zwarte Cross. Ik ben al 31 jaar zoon van Ria en Tonnie. Respectievelijk juffrouw en voormalig topsporter / boekhouder. Papa werkt nog met grote regelmaat met het verwerken van de boekhouding voor het bedrijf. We hadden het als gezin goed. Niet extreem breed, maar wel gewoon goed. 

Als kind ben ik helaas al snel in aanraking gekomen met hoe wreed de wereld kan zijn. Zowel op de sport als op de basisschool ben ik hevig gepest, waarom? Dat wist ik nooit. Op één of andere manier was ik een beetje anders, maar had niet het idee dat ik mij anders gedroeg. Dat anders voelen was toen behoorlijk lastig, maar heeft voor de ondernemende eigenschappen veel voordeel gehad. En pluk er gelukkig nu de vruchten van.

“ Jij zit met Wastewatchers vol in de data, kunstmatige intelligentie best wel bèta en technisch zou ik zeggen. Maar het heeft lijkt me vooral ook een heel zachte, menselijke kant. Ben je nou een nerd, een psycholoog of meer een hussler, lees ondernemer?”

Of ik nou een nerd, psycholoog of ondernemer ben? Misschien allemaal? Haha. Maar als ik toch moet kiezen, de zachte menselijke kant.

In de tijd dat ik in de keukens als kok werkte voelde ik echt de pijn van chefs over de onmacht van het weggooien van voedsel. Het machteloze, terwijl zij hun passie, hun werk, soms meesterwerk, in een simpele worp in de kliko kunnen mikken. Dit stak mij, vooral omdat ik vanuit mijn opleiding economie inzichten had dat het misschien wel anders kon. Iets dat ik tot mij nam, omdat ik graag zie dat chefs dit niet meer hoeven mee te maken.

Dit idee is een lang traject geworden van 9 jaar leren, deels als ondernemer – waarin ik echt niet direct een natuurtalent in ben/was – maar voornamelijk ook wat je toolbox is om dit toch wel stekelig probleem op te lossen. Zodoende is de data een middel geworden om het probleem op te lossen, en gelukkigerwijze ligt data mij, verbanden zien en dit terugkoppelen met de werkvloer behoorlijk goed. Een eigenschap die voor dit werk enorm handig blijkt te zijn! 

Of om het beknopt te zeggen. De wereld is niet alleen hard, of alleen zacht. Beta of alpha. De wereld is beide. Een mix van beide facetten is de sleutel tot vooruitgang.

Wastewatchers slogan is daarom niet voor niets 50% data, die vertellen de feiten en 50% mensen, die vertellen het verhaal. Hierin zit alles wat ik de afgelopen 9 jaar geleerd heb. 

Wat vind je het leukst binnen jouw dagelijkse werkzaamheden bij Wastewatchers? Waar ga je het meest van uit je dak?”

Wat ik het leukst vind van ondernemen? Het klinkt als een paradox, omdat ik zo lang als ‘lone wolf’ geacteerd heb, maar verrast worden door je team, energie in je bedrijf stoppen, maar deze ook terug krijgen van je werknemers.

Ik vind de mens zo’n ontzettend interessant wezen. Iedereen heeft zijn eigen karakter. Zijn eigen rol en zijn eigen eigenaardigheden. Iemand in zijn rol zetten en zien te excelleren op jouw idee, dat geeft zo’n ontiegelijke kick.

Zo ook het bereiken van chefs, binnen komen en daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Hen daadwerkelijk helpen met een probleem waarmee ze zitten en dit doen vanuit een groen hart, maar wel met realiteitszin voor de geldende (economische) normen. Ik ben elke dag dankbaar dat ik in een positie zit om dit te mogen doen. 

Hoe zie jij jezelf en Wastewatchers over drie of vijf jaar? Even vooruit dromen zeg maar 🙂 ”

Wastewatchers over 3 of 4 jaar? Wat ik de laatste tijd geleerd heb – mede door COVID – is dat dingen snel kunnen gaan. Het is lastig zeggen, de ontwikkeling van Wastewatchers wordt snel gechallenged, wat een uitdaging vormt.

Over 3 jaar hoop ik een stabiele factor in Nederland en Duitsland opgebouwd te hebben en de potentie van de oplossing – het voorspellen van food waste variabelen – met het team waar gemaakt te hebben.

Ook hoop ik dat de oplossing een dusdanige schaalbaarheid en volwassenheid heeft, dat het niet alleen een oplossing voor de EU is, maar dat deze wereldwijd ingezet zou kunnen worden. Immers, food waste heeft geen grenzen. Dus zo ook onze oplossing ook niet. 

Op een mooie toekomst! 🙂 En daar voorbij. En tot die tijd geniet ik van het avontuur.

Thomas Luttikhold
Founder @ Wastewatchers
+31 6 39 89 55 78 | thomas@wastewatchers.euwastewatchers.eu |

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.