Have you met … Tosca

Ondanks dat ze alweer een jaar bij Wastewatchers´ werkt heeft de spotlight nog niet op haar gestaan. Het is daarom de hoogste tijd om één van de belangrijkste peilers uit het data team van Wastewawtchers voor te stellen. Dit is have you met … Tosca.

🎙 Voor dit interview kroop Thomas in de pen, om de altijd enthousiaste en fanatieke Tosca beter te leren kennen.

Hoe zou jij jezelf voorstellen?

Hmm lastige vraag. Meestal zeg ik gewoon iets zoals ‘hey ik ben tosca’! Indien iemand dan meer dingen over me wil weten zou ik waarschijnlijk iets vertellen zoals:

 • Ik houd van sporten,
 • vind Japan, de cultuur en taal heel leuk,
 • houd: van programmeren,
 • gamen,
 • muziek,
 • draaien (djen),
 • natuur en hiken,
 • en natuurlijk mijn kat Bento 😉

Een hele boel dus! Dat van Japan roept natuurlijk mee vragen op. Hoe komt dat zo?

Mijn beste vriend van de basisschool introduceerde mij, toen ik zo’n 12 was, aan anime. Vanaf toen ben ik eigenlijk meer anime gaan kijken en is mijn interesse in Japan ook vergroot, zoals elke classic Japanfanaat. Ik vond de taal altijd al super interessant en de cultuur en natuur ook. Toen heb ik mijn ouders ooit zo ver gekregen om op vakantie naar Japan te gaan, en dat was natuurlijk echt super nice.

Ik heb daarna altijd on the side Japans geleerd (zelfstudie en af en toe een cursus), maar dat is nou eenmaal niet genoeg om Japans te leren. Dus toen besloot ik na mijn master om toch maar Japans te gaan studeren. Ik had zoiets van, “ja als ik het nu niet ga doen, dan gaat het nooit meer gebeuren”. En ik heb nog geen seconde spijt gehad 🙂.

“Ik moet zeggen dat ik altijd teleurgesteld ben in werkelijk hoe weinig goede fantasy films er zijn. I guess dat het te veel geld kost om een draak of iets dergelijks er goed uit te laten zien. Uiteraard is, de klassieker, Lord of the Rings mijn lievelings.”

Dat is dus een behoorlijk groot deel van je leven al. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe andere je zien?

Seuwww, das een lastige. Waarschijnlijk iets in de richting van: “Tosca is een relaxed persoon om mee te chillen. Ze vindt allerlei dingen leuk om te doen (sporten, films kijken, muziek luisteren, biertje drinken, spelletjes spelen, gamen) dus maakt niet uit waar je precies zin in hebt, je kunt haar altijd bellen om te vragen of ze aanhaakt”.

Maarja ik zeg ook maar wat nu haha, misschien zeggen ze wel totaal wat anders. Meestal als je iemand voorstelt heb je niet zo’n groot verhaal erbij, maar is het meer iets in de richting van: “Dit is tosca, ik ken hier via studie en we chillen vaak” of zoiets.

Dit moeten we dus eens gaan navragen aan jouw vrienden 😉. Even iets anders: Hoe ben je eigenlijk bij Wastewatchers terecht gekomen?

Nou, toen ik nog de research master psychologie aan het doen was, werd mijn huur nog eens verhoogd, en begon het moeilijk te worden om rond te komen, dus besloot ik alvast een baantje te zoeken.

Binnen de master specialiseerde ik mij in ‘psychologische methodenleer’. Dat houdt in dat je vooral leert hoe je onderzoek moet bedenken en uitvoeren, en allerlei dingen die daarbij komen kijken (bijv. programmeren). Ik had altijd al een interesse in datascience, dus heb mij daar vooral op gefocust.

Eerst was ik altijd van plan om een PhD te gaan doen, maar ik kwam erachter dat ik de onderzoekswereld van psychologie niet zo heel leuk vind. Enkele voorbeelden:

 • slechte baanzekerheid;
 • weinig opties;
 • zeer gefocust moeten zijn op 1 specifiek ding als je ver wilt komen;
 • en het feit dat zelfs als je soms baanbrekend onderzoek schrijft wat de wereld gaat veranderen het uiteindelijk toch niet wordt uitgevoerd, omdat het te moeilijk is om te regelen voor de overheid.

Naja hier kan ik nog uren over door lullen, maar dat ga ik nu even niet doen haha.

Anyways, terug naar de vraag, ik had bedacht dat datascience toch wel echt beter was. Daarom ben ik bij Indeed gaan zoeken naar baantjes. Elke data scientist die weet wel dat er redelijk veel baantjes zijn, maar dat ze vaak nou niet echt aan de avontuurlijke kant zitten. Na wat dagen scrollen, kwam ik gelukkig Wastewatchers tegen. Waarbij ik redelijk in mijn uppie (met 1 collega, aka Frits 😉) kon knutselen aan het maken van een eigen systeem op basis van data science. Dat klonk mij erg goed in de oren (zelfstandig dingies doen en zelf nadenken vind ik nogal fijn ^^) en zo ben ik daar dan ook beland.

Wastewatchers zet zich natuurlijk in tegen voedselverspilling. Waar kunnen wij jou ’s nachts voor wakker maken, uiteraard voedselgerelateerd? 😉

Oehhh, veel dingen wel hoor haha. Rendang ben ik zeer fan van en andere Indonesische gerechten, maar gewoon een simpele maar goede Cacio e Pepe word ik ook wel echt blij van. Of natuurlijk een Japanse curry, echt heeeeeel lekker. Hmm ja verder, de zoete kant op word ik wel echt heel blij van cinnamon buns, daar mag je me ook zeker voor wakker maken als ze vers uit de oven zijn.

Haha te veel om op te noemen dus? Of had je toevallig trek tijdens dit interview. Al met al genoeg food for thought. We zijn verblijd met het feit dat je in ons team zit en vinden het leuk dat je een inkijkje gegeven hebt in ‘wie is Tosca’. Dankjewel!

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.