Minder voedselverspilling bij Van der Valk Hotel Arnhem

De wens en opdracht van Bart van der Valk: “Minder voedselverspilling in Hotel Arnhem”. Zo gezegd, zo gedaan. 

Inspanningen van het keukenteam van Van der Valk Hotel Arnhem en met hulp van Wastewatchers zorgden voor een daling van voedselverspilling van maar liefst 55%. Deze aanzienlijke reductie werd behaald bij de ontbijt-, lunch- en dinerbuffetten. 

In een periode van vier maanden werd het keukenteam gefaciliteerd met het uitvoeren van metingen op voedselverspilling en kreeg het team van Wastewatchers waardevolle inzichten en de tools om de voedselverspilling drastisch te verlagen. 

Van bewustwording naar invulling

Het resultaat is te verklaren door de drietrapsraket: bewustwording, inzicht en invulling. De dagelijkse monitoring en meting van voedselverspilling brachten waardevolle inzichten waarop het keukenteam anticipeerde. 

1. Bewustwording

verkregen door inzichten uit rapportages met feiten en cijfers. 

2. Invulling

door resultaten te bespreken en samen aanpassingen voor te stellen.

3. Resultaat

door aanpassingen te toetsen door metingen te herhalen. 

Een (hardgekookt) eitje

Verrassend genoeg is het hard gekookte ei één van de meest verspilde producten op het ontbijtbuffet. Een verklaring hiervoor is de overschatting van de populariteit. Dit inzicht gaf het keukenteam direct de kans om voedselverspilling tegen te gaan en een effectief alternatief te vinden.

Economisch resultaat

De opdracht bracht voor Van der Valk Hotel Arnhem geen windeieren. De terugverdienperiode is slechts één kwartaal en de verwachte ROI is zo’n 4 á 5 keer ten opzichte van de gemaakte kosten.

Ecologisch resultaat

Het terugdringen van de voedselverspilling geeft ook een ecologisch resultaat. Minder voedselverspilling resulteert in minder verspilling van waardevolle grondstoffen en energie. De parameter ‘kg CO2’ wordt gebruikt om de verspilling in kaart te brengen. 

De gerealiseerde reductie bij Hotel Arnhem staat gelijk aan het reduceren van 12.8 ton kg CO2. Deze 12.8 ton kg CO2 staat gelijk aan het produceren van 6.400 kg groenten en fruit, het opwekken van 27.826 kWh groene stroom of het rijden van 109.401 km in een auto met bouwjaar 2019. 

En laten we vooral niet vergeten dat voedselverspilling ongewenst is. Hoe leggen wij het onze kinderen en kleinkinderen uit dat wij zoveel voedsel verspillen? 

Voor een betere planeet en een betere toekomst; minder voedselverspilling! 

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.