Een food waste oplossing op maat voor food & hospitality

Meer informatie of een afspraak maken? Neem direct contact op

Of ontdek hoe

BEN JIJ HET OOK ZO ZAT?

Want zeg nou eens eerlijk: Daar kom je als hardwerkende chef toch niet je bed voor uit? Om vervolgens al je inspiratie, creativiteit en arbeid in voedsel te stoppen, dat voornamelijk geconsumeerd wordt door de groene kliko … Gekkenwerk! Daar is iedereen het  mee eens. Maar waarom gebeurt dit dan toch? En ook op zo’n grote schaal?

WAAROM FOOD WASTE TEGENGAAN?

Waarom niet? Zou je haast kunnen stellen. Of je nu werkt bij een zorginstelling, (bedrijfs)restaurant, hotel of congrescentrum werkt, de kans is vrij groot dat ook jij tegen voedselverspilling bent. 

Logisch ook, als je ziet wat voor negatieve gevolgen voedselverspilling kan hebben.

Voedselverspilling is het resultaat van fouten of het nemen van te veel risico. Hoe meer verspilling, hoe meer er verbeterd kan worden aan het proces of concept.

Niemand is vóór voedselverspilling. Geen chef vindt het leuk om al zijn inspiratie en moeite in eten te stoppen dat vervolgens aan de kliko geserveerd wordt.  

Dit komt doordat grondstoffen benodigd voor de productie van voeding bij verspilling ook verloren gaan. Denk bijvoorbeeld aan andere voedingsbronnen, energie en water. Ook heeft het ecologische impact omdat arbeid en landbouwgrond verspild raken voor de productie van voedselverspilling.

Een gemiddeld food & hospitality bedrijf verliest jaarlijks circa 10 á 20% van de inkoop aan voedselverspilling ter waarde van tienduizenden euro’s. Zondegeld natuurlijk.

DE OPLOSSING

De beste oplossing tegen voedselverspilling is om het niet meer te hebben. Helaas is deze per food & hospitality bedrijf of food concept anders.

Toch is het aan de hand van de volgende vier stappen mogelijk om tot een oplossing te komen voor elke type bedrijf en concept.   

De horeca is een fysieke branche. Persoonlijk contact met de chef of het keukenteam is altijd het startpunt van de food waste oplossing. Op deze manier vergaren we kwalitatieve informatie over de inkoop, het menu, de openingstijden en de gasten.

Meten is weten. Om het probleem aan te pakken is het essentieel om te weten hoe groot het probleem precies is. Met een 0-meting stellen we nauwkeurig vast hoeveel voedsel er verspild wordt.

Op basis van de uitkomsten uit de 0-meting wordt samen met de chef of het hele keukenteam vastgesteld hoe de oplossing eruit moet zien. Vervolgens wordt de aangepaste werkwijze geïmplementeerd.

Tot slot wordt de 0-meting op dezelfde manier herhaald. Zo is het mogelijk om precies te zien wat het effect is van de aanpassingen.

WAAROM WASTEWATCHERS?

We begrijpen dat het tijdrovend en organisatorisch zeer complex is om het bovenstaande stappenplan helemaal zelf uit te voeren. Daarom helpt Wastewatchers jou met de oplossing.

Met de Wastewatchers haal je een bak ervaring in huis. Sinds 2013 zijn wij de grootste vijand van voedselverspilling in food & hospitality Nederland. Daardoor weten wij als geen ander wat er speelt in de Nederlandse markt, hoe organisaties werken en hoe zij met minimale inspanning maximaal resultaat kunnen boeken.

Waarom ontstaat voedselverspilling? Op welke dag? Bij welk product? En hoe doen soortgelijke locaties het? Om op deze vragen een antwoord te kunnen geven ontwikkelde Wastewatchers software.  Deze software is in 2017 bekroond met een belangrijke Europese prijs.  De uitkomst van deze data-analyses zijn praktische adviezen voor chefs.

Het lastige aan voedselverspilling is dat er veel stakeholders zijn, zowel intern als extern. Deze dienen geïnformeerd  en betrokken te worden. Door jarenlange ervaring weten de Wastewatchers hoe je met communicatie draagvlak creëert op de werkvloer, en wat de markt wil horen over voedselverspilling.

Het terugdringen van voedselverspilling levert vermindering op van zowel de ecologische kosten (CO2) als van de economische kosten (€) voor je bedrijf. Telkens weer streven de Wastewatchers er naar om minstens een ROI van 20% te behalen op elke euro die jij investeert in het tegengaan van voedselverspilling.

WASTEWATCHERS CASES

Als voorvechter voor minder voedselverspilling voegt Hutten de daad bij het woord. In 2018 bleven de groene kliko’s in de bedrijfsrestaurants aanzienlijk leger dan het jaar ervoor. De reductie is het resultaat van de samenwerking tussen Hutten en Wastewatchers. Het wastepercentage van alle bedrijfsrestaurants bij elkaar lag in 2018 op 4,45%, wat aanzienlijk lager is dan de 6,09% van 2017. Een daling van maar liefst 26,90%!

Dat het tegengaan van verspilling in het DNA van The Colour Kitchen zit, laten ze in 2018 duidelijk zien. De hoeveelheid food waste was aanmerkelijk minder dan het jaar ervoor. De reductie is het resultaat van de samenwerking tussen The Colour Kitchen en Wastewatchers. Het wastepercentage van alle locaties bij elkaar lag in 2018 op 8,80%, wat beduidend lager is dan de 13,31% van 2017. Een daling van maar liefst 33,86%!

In 2018 heeft Wastewatchers samen met de Green Business Club Zuidas een ambitieus plan uitgevoerd. Minder voedselverspilling in de banqueting op de Zuidas. Deelnemers waren onder andere: ABN AMRO, Accenture, RAI Amsterdam, WTC Zuidas, Van Doorn en Loyens & Loeff. Het resultaat mocht er wezen, want na zes maand was er sprake van 8% minder verspilling. Het nieuws ging als een lopend vuurtje en werd onder andere overgenomen door Het Parool en Misset Horeca.   

>> BEKIJK MEER CASES

VEELGESTELDE VRAGEN

Zorginstellingen, ziekenhuizen, hotels, (bedrijfs)restaurants, congrescentra en overheden vallen onder food & hospitality. Het type voedingsconcept maakt daarbij niet uit: buffetten, à la carte, meals on wheels, walking diner of tafeltje dekje.

Meestal binnen drie maanden, maar dat kan ook korter of juist langer zijn. Dit verschilt per situatie.  

Het liefst zo min mogelijk. Wederom hangt het weer van de situatie af, maar gemiddeld stellen wij 30 minuten per week of ongeveer 5 minuten per dag.

Een continue of periodieke oplossing op maat. Hierbij volgen wij de vier stappen, zoals hier uitgelegd.

Bedrijven profiteren van minder voedselverlies. Champions 12.3, een wereldwijde coalitie tussen overheden, bedrijven, boeren en consumenten, stelt dat elke euro geïnvesteerd in voedselverspilling circa €14,- oplevert. De Wastewatchers streven er telkens naar om minstens een ROI van 20% te realiseren.

Dat fluctueert vanwege de verschillende situaties en omdat elke oplossing maatwerk is. Om toch een indicatie te geven, gemiddeld genomen ligt ons tarief tussen de €1750,- en €2450,-.

MEER INFO OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

Neem vrijblijvend contact op via het formulier hiernaast en wij nemen spoedig contact met jou op. 

  • contact @ wastewatchers.eu
  • +31 6 39895578