Over ons
Om het probleem voedselverspilling aan te pakken, dien je te weten hoe groot het probleem is. Meten is weten. Wij helpen om het probleem zichtbaar te maken, en noemen ons daarom Wastewatchers.
De vergelijkenis met de wasbeer is natuurlijk snel gemaakt. Deze ’trash bandits’ of ’trash panda’s’ zoals ze ook heten, zijn met grote regelmaat in het afval te vinden en daardoor ook een soort van Wastewatcher.
Ons verhaal
Van meten, automatiseren naar voorspellen
Het moge duidelijk zijn dat we graag voedselverspilling aanpakken en reduceren, maar hoe we uiteindelijk bij forecasting gekomen zijn? Het Wastewatchers pad is ontstaan door chefs en horecaondernemers, zij hebben altijd centraal gestaan bij onze ontwikkeling. Door te leren, te luisteren en te innoveren laat ons verhaal zich vangen in de volgende drie hoofdstukken.
Meten
To measure is to know. Om een probleem aan te pakken moet je eerst weten hoe groot het probleem is! En aangezien je aan de bovenkant van een groene kliko niet kan zien wat er in zit, zijn metingen vastleggen noodzakelijk.
Thomas en Jan-Bart zijn in 2016 begonnen met een online tool waarmee manueel metingen te registreren waren. Dit was het begin van Wastewatchers.
Deze oplossing wordt voornamelijk ingezet bij bedrijfsrestaurants en later, onder de noemer Food Waste Challenge, bij alle types horeca.
Automatiseren
Twee grote problemen van voedselverspilling: Het lost zich niet vanzelf op én mensen moeten altijd iets doen, namelijk meten! Ervaring leert dat manueel meten vervelend is, en dat na verloop van tijd de kwaliteit van metingen slechter wordt.
De wens om dit te automatiseren was er daarom al snel en werd in 2019 werkelijk door food waste monitoring te automatiseren.
Op basis van een POS koppeling (kassakoppeling) bij een bedrijfscateraar, die haar derving op de kassa bij hield, wordt het mogelijk om honderden locaties automatisch aan te sturen op derving, en daarmee te sturen naar tienduizenden euro’s reductie per jaar.
Voorspellen
“Begrijp mij niet verkeerd, jullie doen goed werk! De echte reden waarom ik voedselverspilling heb, is omdat ik niet weet wat ik vandaag mag verwachten!” Aldus een chef in 2019 over onze oplossing.
Het niet weten van dagelijkse variabelen. Hoeveel bezoekers komen er? Hoeveel geld gaan ze uitgeven? Wat gaan ze kiezen? Zijn dagelijks de fundamentele redenen voor voedselverspilling.
De ultieme oplossing is het voorspellen van dagomzet, productkeuzes en bezoekersaantallen. Sinds 2023 zet Wastewatchers AI Forecasting op de markt onder haar label datadriven.fyi.
Samen met haar partners werkt Wastewatchers naar een toekomst, waarbij het plannen van personeel? AI gestuurd wordt en bestellingen automatisch ingeschoten worden bij de groothandel, wederom op basis van AI.
Het Wastewatchers team
Leer de mensen achter Wastewatchers kennen, ontdek de creatieve, technische en enthousiaste kanjers van ons team:
Thomas
Founder & CEO
Frits
Data Scientist
Tosca
Data Scientist
Jan-Bart
Founder & ITer
Iris
Projectleider
Evert
Stagiare toegepaste wiskunde