Recept: Panna cotta

Dit recept behoort in het arsenaal van alle serieuze anti-food waste chefs. Panna cotta is namelijk een super eenvoudig recept om overschotten melk weg te werken.

 

Recept uit de Italiaanse keuken

Panna cotta is Italiaans voor gekookte room, en eigenlijk is daar alles al mee gezegd. Het is namelijk een dessert dat grotendeels bestaat uit room of melk, dat na een kookproces gestold wordt.

Het recept vindt zijn oorsprong in het eind van de 19de eeuw in de regio Piëmont in Italië. Ondanks dat het niet bevestigd wordt in de boeken, is het aannemelijk dat dit recept uitgevonden is om melk dat op of over de datum was langer houdbaar te maken. Het kookproces en het toevoegen van suiker zorgt ervoor dat het product weer enkele dagen houdbaar is.

In de verspillingsvrije week, van 1 september 2020 tot en met 7 september 2020, is dit een perfect recept om te delen, omdat het onderdeel moet zijn van het arsenaal van elke anti-food waste chef.

De consument, verantwoordelijk voor circa 45% van alle voedselverspilling, gooit namelijk nogal melk. Vaak onnodig, omdat er verwarring bestaat over de THT-datum.  Zonde, vooral als je er nog lekkere dingen van kan maken zoals panna cotta.

Lees hier wat die verwarring over de THT-datum is. 

Basisrecept panna cotta

Het recept voor panna cotta is heel eenvoudig, vanuit de basis kun je smaken en elementen toevoegen. Zo wordt de traditionele panna cotta vaak met vanille of frambozen geserveerd, maar je bent natuurlijk vrij om er jouw draai aan te geven.

Ingrediënten:

  • 250ml melk
  • 3 gelatineblaadjes
  • 25g suiker

Stappen:

Doe de melk samen met de suiker in een pannetje en breng dit aan de kook.

Doe tegelijkertijd de gelatineblaadjes in een bakje met koud/lauw water en laat de gelatine zacht worden. Als de melk kort gekookt heeft zet je de pan van het vuur en voeg je de gelatine toe. Roer dit goed door, zodat de gelatine goed opgelost is in de melk. Verdeel de melk over een schaal, bakjes of hoe je het wil serveren en laat de panna cotta in de koelkast opstijven.

Zoals gezegd kun je smaak toevoegen, zoals vanille. Doe dit dan tijdens het kookproces. Of je kan producten toevoegen ter garnering, zoals frambozen. Doe dit dan bij het presenteren van je nagerecht.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.