Voedselverspilling in Nederland

Jaarlijks verspillen wij in Nederland maar liefst 200.000.000 kg goed voedsel met een financiële waarde van €5 miljard euro (voedingscentrum 2019)! Onbegrijpelijk als je beseft wat je hiermee allemaal kan doen.

Paprika’s die niet de juiste vorm hebben bij telers, snijresten in de fabriek, onverkocht brood in de supermarkt, voedsel dat terugkomt van borden in restaurants en de kliekjes in de tupperware bakjes achter in je vriezer. 

In Nederland hebben we voedsel in overvloed. Een keerzijde is dat we een groot deel hiervan helaas verspillen. Jaarlijks verspillen wij in Nederland maar liefst 200.000.000 kg goed voedsel met een financiële waarde van €5 miljard euro. Onbegrijpelijk als je beseft wat je hiermee allemaal kan doen. 

Helaas is de aanpak van voedselverspilling lastig, omdat het daadwerkelijke ontstaan van voedselverspilling versnipperd is over vele sectoren. In volgorde van grootste naar kleinste verspiller zijn dit: de consumenten, de producerende sector, de horeca, boeren of telers en de supermarkten.