Voorspellende algoritmes als wapen tegen food waste met Hutten

Regiomanager Wytze Vink van Hutten Business Catering weet het zeker: “Big data & voorspellende algoritmes zijn de toekomst.”

Voorspellen van bezoekersaantallen en afzet

Hutten Business Catering is de eerste cateraar die in samenwerking met Wastewatchers vol inzet op een toekomstbestendig antwoord op voedselverspilling. Samen met bedrijfsrestaurants bij bijvoorbeeld overheden, gemeentes en waterschappen, wordt op grote schaal data verzameld met als doel om bezoekersaantallen en verkoopeenheden te kunnen voorspellen. Daaropvolgende data-analyses leveren inzicht en houvast om food waste voorgoed te voorkomen.

Voedselverspilling het product van onzekerheden

Volgens Wastewatchers – die vol inzet op voorspellende algoritmes als wapen tegen food waste – zijn onzekerheden, zoals het niet weten hoeveel bezoekers er dagelijks komen of welke producten ze gaan kiezen, in de toekomst verleden tijd.

Doordat het aantal bezoekers en de verwachte afzet per product te voorspellen zijn, is het voor locaties mogelijk om efficiënter en effectiever te produceren, door bijvoorbeeld de juiste hoeveelheden en/of producten op de juiste dagen aan te bieden. Zodoende kan de werkvloer slimmere en gerichtere keuzes maken. Het gevolg is een beter rendement én minder food waste.

“Het mooie aan deze samenwerking is dat locaties niets extra’s hoeven te doen. Door een koppeling met de kassa weet Wastewatchers automatisch bestaande data uit te lezen, te analyseren en terug te geven aan de werkvloer, waarmee significante resultaten geboekt kunnen worden.“Wytze Vink

Testresultaten

Eerdere tests bij pilotlocaties toonden zeer hoopvolle resultaten. Zowel de bezoekersaantallen als de afzet per product waren te voorspellen.

“Het lijkt onwaarschijnlijk dat je achter je laptop kan voorspellen wat er elders in Nederland in een bedrijfsrestaurant gaat gebeuren, maar toch is het zo. Ook wij bij Wastewatchers moesten er even aan wennen., Des te groter was de kick om van een afstandje goed te voorspellen wat er gebeurt.”Thomas Luttikhold – Wastewatchers

Hutten is geen onbekende in de strijd tegen voedselverspilling.

Al jaren maakt het cateringbedrijf zich hard voor minder verspilling. Directeur Bob Hutten zwaait de scepter hierin en heeft in de afgelopen jaren veel terrein gewonnen op dit gebied. Zowel bij zijn cateringbedrijf als bij de Verspillingsfabriek, waarbij reststromen verwerkt worden tot levensmiddelen, zoals soepen of sauzen.

Wordt vervolgd:

In de komende maanden worden meer locaties van Hutten Business Catering gefaciliteerd met een food waste monitor, waarbij er ondersteuning geboden wordt om als collectief minder voedselverspilling te realiseren. Deze periode biedt Wastewatchers de kans om de locaties te leren begrijpen, waarna begin 2020 alle locaties gefaciliteerd worden met voorspellingen omtrent hun gastenaantallen.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.