Wastewatchers yearly impact statement 2022

Vandaag is het World Overshoot Day. Een dag wat ons betreft liever later in het jaar mag vallen, maar tegenwoordig elk jaar eerder komt.

Het is de dag waarop wij – de mensheid – zoveel grondstoffen van de aarde gevraagd heeft, die het in één jaar maximaal kan leveren.

Met andere woorden na vandaag plegen wij roofbouw op de aarde. Voor Wastewatchers altijd het moment om terug te blikken op een jaar ‘wastewatching’ en onze impact te delen.

Waarom Wastewatchers World Overshoot Day zo belangrijk vind

Iedereen weet dat wannneer je inteert op je reserves – zoals je spaarrekening – er een keer een vervelend moment gaat komen. Zolang het interen niet stopt, is de onvermijdelijke conclusie dat je reserve (je spaarrekening) op raakt. 

Het is met de aarde niet anders. Water, land, vruchtbare grond. Het is allemaal niet eindig. Vooral wanneer we stelselmatig meer gebruiken dan dat het er is, zullen we vroeg of laat in een groot probleem komen.

Bij Wastewatchers maken wij ons sterk om dit fenomeen een beetje tegen te gaan, onder andere met het reduceren voedselverspilling. Hoe zonde is het namelijk om een schaars goed te verspillen? Onuitlegbaar volgens ons.

Het jaar 2022

Door geopolitieke spanningen, de gevolgen van corona en de stijgende waarneembare effecten van de opwarming van de aarde, is 2022 een turbulent jaar geworden, waarin deze schaarste voor het eerst globaal zichtbaar werd.

Het stopzetten van de toevoer van één product (graan) zorgt voor enorme prijsstijgingen, druk op business modellen in restaurants in Nederland, maar belangrijker ook direct een hongersnood in andere delen van de wereld.

Het toont aan hoe fragiel onze wereld is en hoe groot de problemen kunnen worden als we niet kritischer en voorzichter met onze reserves omgaan.

Wastewatchers en 2022

Met het bovenstaande zijn we ook trots om de onderstaande resultaten te kunnen delen. Ondanks de coronaperiode, met een lockdownperiode van november tot en met februari, is het ons gelukt om meer impact te maken, door meer locaties te helpen met het reduceren van voedselverspilling.

Wastewatchers impact 2022

gemeten van juni 2016 tot en met juli 2022
kilogrammen

0 KG voedsel minder verspild

euro's

0 euro (inkoop)kosten bespaard

co2

0 KG CO2 uitstoot gereduceerd

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.