Wat kan ik tegen voedselverspilling doen

Als we samen allemaal een beetje voedselverspilling weten te voorkomen, is dat op de grote hoop al snel heel veel. Vandaar dat we enkele tips hebben hoe jij jouw voedselverspilling kan verminderen.

Voedselverspilling thuis

Voedselverspilling is thuis snel ontstaan. Denk aan de kliekjes achter in je koelkast die wachten om opgegeten te worden. Of wanneer je kleine kinderen hebt, waarvan het eetgedrag grilliger is dan het weer in een Nederlandse zomer en dit leidt tot bordresten. Of dat pak melk dat op de datum is, waarvan je de inhoud niet meer vertrouwt.
Op het oog lijkt deze verspilling klein, maar alles bij elkaar op de grote hoop is er toch sprake van een grote verspilling. Jaarlijks verspilt de gemiddelde Nederlander een slordige 34 kg te waarde van €100,-+. Hiervoor hebben wij enkele tips om dit te minimaliseren.
Tip 1 - het verschil tussen TGT en THT

Veel mensen verwarren de THT-, ten minste houdbaar tot, met de TGT-, te gebruiken tot, datum. Terwijl er een groot verschil is. De TGT-datum wordt gebruikt bij producten waarbij er een gezondheidsrisico is wanneer je deze consumeert na de datum. Denk hierbij aan vlees, vis en verse zuivel. De THT-datum is meer een advies van de fabrikant, die de kwaliteit van het product tot die datum garandeert.

Tip 2 - Koelkast? Of niet?

Veel producten horen in de koelkast, maar sommigen absoluut niet. Zoals tomaten. Deze verliezen juist smaak, structuur en houdbaarheid als je deze in de koelkast legt. Check deze handige infographic van de consumentenbond over welke producten je in de koelkast bewaart en welke niet.

Tip 3 - Opmaakdag

Voor veel recepten heb je net een beetje van dat en een beetje van dit nodig, waardoor je uiteindelijk blijft zitten met producten waarvan je niet meer weet wat je ermee moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een halve broccoli of bloemkool, die vervolgens in de koelkast ligt te verpieteren.

Dit probleem is van alle tijden. Grote bekende keukens, zoals de Italiaanse, Spaanse en Franse keuken kennen veel recepten waarin overschotten verwerkt werden, zoals wentelteefjes, pizza en paella. Wees creatief en houd eens in de zoveel tijd een opmaakdag. Er zijn genoeg lekkere recepten te maken.

Vind hier enkele recepten ter inspiratie. 

Tip 4 - Samen koken

Deze tip is vooral gericht aan ouders met kinderen die lastige eters zijn. Probeer een keer samen te koken, waarbij je de taken verdeeld. Als kinderen, en mensen in het algemeen, zelf met eten bezig zijn dan krijgt het meer waarde, waardoor de kans dat het opgegeten wordt vergroot.

Voedselverspilling tijdens supermarkt bezoek

Alles wat de consument thuis verspilt moet ergens vandaan komen. Veel voedsel dat de consument verspilt komt van de supermarkt, vandaar dat wij enkele tips hebben om optimaal voorbereid naar de supermarkt te gaan.
Tip 1 - Wees niet hongerig

Hierover kunnen we kort zijn. Ga nooit met trek naar de supermarkt. Je ogen zijn altijd groter dan je maag, de kans dat je te veel koop is groot. Waarbij de kans op verspilling op de loer ligt. Zonde!

Tip 2 - Maak een boodschappenlijstje

Het klinkt oubollig, maar een slimme shopper heeft een boodschappenlijstje. Het heeft namelijk twee grote voordelen. Ten eerste dwingt dit je om thuis na te denken wat je nodig hebt, waardoor je je voorraad checkt. Daarnaast helpt het lijstje om niet te veel te kopen. Goed om minder te verspillen en dus goed voor je portemonnee.

Tip 3 - Wees bewust van marketing

Supermarkten zijn natuurlijk commerciële bedrijven. Zij hebben er een belang bij om jouw keuzes te beïnvloeden. Hierdoor ben je onderhevig aan veel marketing, bijvoorbeeld met een
'twee-halen-één-betalen'. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar wees wel kritisch of je het product dat je gratis meekrijgt ook daadwerkelijk nodig hebt. Het is natuurlijk zonde om dit product uiteindelijk te verspillen.

Voedselverspilling tijdens het restaurant bezoek

Wellicht dat je tijdens een restaurant minder bezig bent met het terugdringen van voedselverspilling, wat ook compleet logisch is. Toch kan het je helpen om je eigen beleving in het restaurant te vergroten. Hiervoor hebben we onderstaande drie tips.
Tip 1 - Ogen zijn altijd groter dan de maag

In het restaurant ziet alles er natuurlijk lekker uit, hiervoor doet het restaurant ook zijn uiterste best. Wees er alleen van bewust dat je ogen groter zijn dan je maag. Veel restaurantsgasten bestellen meer dan ze op kunnen, waardoor er voedsel op het bord blijft liggen. Zonde natuurlijk.

Tip 2 - Vraag naar de portiegrootte

Iedereen is anders en heeft daarom ook andere eetbehoeftes. Veel restaurants hanteren een menukaart die hier niet op inspeelt. Dit kan ertoe leiden dat de portiegrootte voor jou te groot of juist te weinig is. Je helpt jezelf en het restaurant door vooraf te vragen wat de portiegrootte is.

Tip 3 - Communiceer als iets niet naar wens is

Veel gasten voelen zich bezwaart om aan te geven als iets niet naar wens is, maar dit hoeft helemaal niet. De bediening vraagt niet voor niets of alles naar wens is. Het is in jouw eigen belang, en die van het restaurant, om aan te geven wanneer iets niet naar wens is.

Voedselverspilling op het bordje van de facility manager

Als facility manager is de kans aanwezig dat je voedselverspilling figuurlijk op je bordje krijgt, omdat het een belangrijk onderdeel uitmaakt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, of een duurzaam beleid. We kunnen ons voorstellen dat je in het begin niet weet waar je moet beginnen. Vandaar de onderstaande drie handvatten.
Tip 1 - Overleg met de werkvloer

Aangezien je niet hoogstpersoonlijk alle voedselverspilling uit de kliko's kan halen, is het belangrijk om in gesprek te raken met de mensen die dagelijks de meeste voedselverspilling realiseren. Het keukenteam van jouw bedrijfsrestaurant. Betrek hen vanaf het begin. Het beïnvloeden van hun gedrag is de meest effectieve en succesvolle aanpak.

Tip 2 - Wees kritisch tegenover SLA's

Iets waar je direct aan kan beginnen is het kritisch bekijken van de huidige SLA's, ook wel 'service-level-agreements' genoemd. Vaak ontstaat voedselverspilling door dwingende contractafspraken, bijvoorbeeld over een verplichte afzet tot een bepaald tijdsstip. Dit werkt veel voedselverspilling in de hand en deze SLA's zijn niet helemaal meer van deze tijd.

Tip 3 - Implementeer de juiste food waste solution op jouw locatie

Er zijn verschillende bedrijven die jou kunnen helpen met de aanpak van voedselverspilling. De oplossingen onderscheiden zich in een hardware oplossingen zoals digitale weegschalen en oplossingen die gericht zijn op gedragsverandering en het positief ondersteunen van de werkvloer. Welke oplossing het beste is ligt aan het restaurant en aan het keukenteam. We raden daarom altijd aan om in overleg met het keukenteam de juiste oplossing te kiezen.

Informeer naar Wastewatchers' oplossing