Wereldvoedseldag

Er zijn vele verschillende dagen in het jaar. Zoals bijvoorbeeld Pannenkoekdag! Op 16 maart, waarbij we stilstaan bij … de pannenkoek. Of wat dacht je van 22 januari? Dan is het Nationale Pindakaasdag.

De verscheidenheid aan gekke feestdagen maakt het allemaal een beetje lacherig, waardoor echt belangrijke dagen misschien minder aandacht krijgen dan dat ze verdienen. Een goed voorbeeld daarvan is Wereldvoedseldag op 16 oktober. De dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, waarop voedsel centraal staat en er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor voedselzekerheid.

Voor ons in Nederland is deze voedselzekerheid hoog, maar in de rest van de wereld is voedselzekerheid zeker geen vanzelfsprekendheid. Dagelijks sterven maar liefst 24.000 mensen aan honger, waarvan 75% kind is. Daarnaast zitten 800 miljoen mensen dagelijks in voedsel onzekerheid. Duizelingwekkende cijfers, welke aangeven dat Wereldvoedseldag van een groter belang is dan Pannenkoekdag of Pindakaasdag.

Waarom voedsel zo belangrijk is

Voor de mens is het belang van voedsel duidelijk; zonder kunnen wij niet overleven. Het belang van voedsel gaat alleen verder dan het onderhouden van de mens. Om voedsel te produceren hebben wij namelijk grondstoffen van de aarde nodig. Het verbruiken van deze grondstoffen heeft verstrekkende gevolgen, welke vaak onderschat worden. 

CO2

Om voedsel te produceren is energie nodig. Denk aan het verwarmen van kassen voor de teelt van tomaten of het onderhouden van een varkensstal voor de productie van varkensvlees. Om deze energie een waarde te geven is de ‘Carbon Footprint’ bedacht. Deze waarde, in CO2, geeft aan hoeveel energie er benodigd is bij de productie van voedsel. Eén kilogram kaas staat bijvoorbeeld gelijk aan één kilogram CO2, dat weer gelijk staat aan 10 kilometer rijden in een gemiddelde Nederlandse auto.

Water

Net als de mens kunnen dieren en planten niet zonder water. En sommige producten verbruiken heel veel water. Wat dacht je van een kopje koffie? Een kopje koffie kost al 250 liter water. Of een kilogram rundvlees? Daarvoor is zelfs 15.000 liter water nodig. Water is benodigd voor de productie van het product. Bij de koffieboon is veel water benodigd om de koffieplant te bewateren. Een bijkomstig probleem is dat sommige producten die veel water nodig hebben, zoals koffie, in gebieden groeien waar zeer weinig water is. Dit kan soms verstrekkende gevolgen hebben voor het milieu in die regio. Een voorbeeld hiervan is het Aralmeer in Kazachstan dat in slechts 30 jaar droog is komen te staan. Eerst was het meer zo groot als Nederland.

Land 

Een ander belangrijk facet achter voedsel is ruimte. Er komen meer mensen op aarde, die gemiddeld ook meer gaan eten. Terwijl de ruimte op aarde beperkt is. Dit leidt tot problemen. Een bekend voorbeeld is het verder krimpende Amazoneregenwoud, dat voor landbouwdoeleinden illegaal gekapt wordt. De reden waarom boeren dit risico nemen, is omdat de vraag naar vlees, in het bijzonder rundvlees, nog altijd stijgt, waardoor het loont om meer grondgebied aan te winnen voor de productie van soja (dat wat runderen eten) of rundvlees.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag aan de Wastewatchers? Wij horen graag van je. Als je het contactformulier invult proberen wij zo snel mogelijk contact op te nemen.